ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Pinsam svensk service för starkt växande husbilsfolket


Foto: Rob Vanstone

”Man ska ha husbil” tycks vara den senaste populära fritidsinvesteringen. Bara det första kvartalet i år ökade antalet husbilar med 11 procent och Sverige är i dag Europas näst husbilstätaste land - efter Finland - med 69 husbilar per 10.000 invånare. Det betyder ett drygt 1 miljon svenskar tar husbilen och eller husvagnen på sin semester i år.


En bra ställplats.
Foto: Lars-Olov Eriksson

Dagens husbilar är exempel på tekniskt fulländad ”compact living”. Här finns ofta det man saknar i sin ordinarie bostad. Vad sägs om centraldammsugare, golvvärme och WiFi.

Trenden från USA och Europa är entydig - husbilen erövrar raskt den svenska marknaden. Både svenska husbilar och utländska gäster rullar allt oftare på våra vägar. 

Vi har däremot inte hängt med i utvecklingen i att hantera husbilsfolket som en snabbt ökande penningstark turistgrupp, med sina speciella behov. Den i vårt land starka campingplats-lobbyn och landets traditionella turistentreprenörer, liksom kommunernas folk har ännu inte förstått att husbilens innevånare ställer lite andra krav på sin boplats än den traditionella camparen. 10.000 ställplatser finns det i Europa, med tjocka informationsrika kataloger som visar var. Antalet ställplatser i Europa växer med 10 procent årligen och i Tyskland kan man erbjuda hela 6.000 platser. Men i Sverige finns vi representerade på tre futtiga sidor i den 5 cm tjocka Europeiska ställplats katalogen, där futtiga tiotalet platser i hela landet erbjuds besökarna. SCRs slogan ”Sverige - Europas bästa husbilsland” klingar ganska falskt i sammanhanget.


Bra stolpe för husbilar.
Foto: Lars-Olov Eriksson

Husbilsfolket har till skillnad från de flesta övriga campare få behov av daglig service. Det mesta har man med sig i bilen. Men däremot är man intresserad av att få parkera sin bostad närmare upplevelser, sevärdheter och livet i staden med shopping, restauranger och nöjen.

Det här är en utmaning för såväl kommuner och inte minst för landets campingentreprenörer att på nya, centralt belägna platser, skapa ställplatser som tillfredsställer husbilsfolkets behov. Under högsäsong och nattetid finns såväl skolgårdar, hamnplaner, p-platser på köpcentra etc som med enkla medel och lite uppmärksamhet kan erbjudas en växande lönsam mobil målgrupp. Så dags att byta ut förbudsskyltarna mot lite kreativt, intäktsskapande tänkande för att välkomna fler husbilar och öka landets turismomsättning.

Publicerad 2014-05-09