ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Campingen lockar turisterna till Sverige

En solig sommar lockade en rekordpublik till de svenska campingplatserna. Och faktum är att campingen är en av anledningarna till att den svenska turismen kan redovisa små men stadiga ökningar av antalet utländska gäster som dessutom spendera mer slantar på den svenska marknaden.

Förra årets ökning  på 3,3 procent gjorde att antalet gästnätter slog rekord med 14,5 miljoner. Och tittar man på sommarmånaden juli så står campingen för mer än häften - 52 procent - av landets samtliga kommersiella gästnätter.

De svenska camparna satsar hårt på sin boendeform. Av campingplatsens boendealternativ är det husvagnen som fortfarande med sina 71 procent är den största boendekategorin. Vi är redan husvagnstätast i Europa med 294 husvagnar per 10.000 invånare. Men det som ökar mest är husbilarna även om de inte alltid söker sig till campingplatserna. Även bland husbilsägare blir vi bara slagna av grannan Finland när det gäller antalet husbilar per 10.000 invånare med våra hela 69 husbilar - ett antal som bara första kvartalet i år ökat med 11 procent.

Campingplatserna pionjärer, de som väljer sitt tältboende, redovisar 6 procent och i anläggningarnas många stugor bor 14 procent av campingbesökarna.

Sverige har en potential att växa med campingen, har man konstaterat såväl från SCR som från landets turism-marknadsförare i form av Visit Sweden. Äntligen har man på Visit Sweden lärt sig att marknadsföra reseanledningarna i stället för fläckar(destinationer) på vår karta. Att campa är en reseanledning. Och kan man som de senaste åren i Sverige kombinera det med upplevelser som sol och bad, vildmark, sevärdheter och utflykter, plus en förstklassig allround service på campingplatsen, så kan man inte bara få svensken att stanna hemma utan även få fler utländska gäster till vårt land.

Vi är redan i dag Europas sjunde största campingdestination. Och med en potential på nära 90 miljoner Europeiska campare, varav vi hittills bara nått ca 2 miljoner, så finns det all anledning, att i ett samarbete, marknadsföra oss på viktiga Europeiska marknader. Redan i dag bor hela 67 procent av norska turister på en campingplats när man under sommarmånaderna besöker Sverige. Motsvarande siffra för holländare är hela 57 procent och tyskar med 39 procent. Så nog finns det en potential att med campingen som reseanledning, locka fler Europeiska besökare till vårt vackra land.

Publicerad 2014-05-09