ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Smakstart för nya bornholmska köket


1. GLAD I CHOKLAD. – Det började med att vi år 2007 skulle göra bornholmsk honungskaka täckt av choklad. Sen har det bara fortsatt och i dag har vi t ex sex olika gräddbullar, vi gör chokladsillar vanliga scoutkulor, säger Rine Hansen, ägare av Bech chokolade i Gudhjem.
2. RAMLÖKSLANDET. Pelle Berg Petersen, medarbetare på gourmetkrogen Kadeau visar var personalen plockar ramslök till kökets fantasifulla anrättningar. Kockarna hittar smakrika örter över hela ön.
3. RABARBERGLASS är en av specialiteterna som Christina Andresen tillverkar i sin glassbutik i Sandvig. Och rabarberna plockar hon i sin egen trädgård i kvarteret intill.
Foto: Thorbjörn Falk

- Nä, jag har  i n t e  damp. Jag har bara en massa krut i häcken!
Sa den då blonde, 22-årige, unge kocken Mikkel Marschall och drog i gång den gastronomiska kocktävlingen i Gudhjems hamn på danska Bornholm.

Detta var för fem år sen. Och den 21 juni i år är det dags igen för Danmarks absoluta stjärnkockar att duellera om hur man bäst tar tillvara Bornholms råvaror nere i Gudhjems idylliska hamn, omgiven av korsvirkeshus och doftande fiskrökerier. 

Numera hittar man ofta danska kändiskockar på den vackra danska ön, som sommartid är en tummelplats inte bara för cykelturister och badande barnfamiljer, utan också finsmakande matturister som vill uppleva det ”nya bornholmska köket”.

Entreprenörandan och nyfikenheten på nya spännande gastronomiska äventyr frodas som aldrig förr. Det är spännande glassar från Sandvig Is Kalas (glass heter is på danska), saffran eller rödbetspasta från Pastariket, gräddkarameller från Karamelleriet och världsberömda Bülow Lakrids i Svaneke, nymald durumvete från Bornholms valskvarn eller currysenap från Bornholms senapsfabrik.

Och det är unga energiska entreprenörer som ofta hoppat av välbetalda jobb i Köpenhamn eller på Bornholm som satsar på helt nya karriärer. Och oftast följer hela familjen med. I stället blir de vingummifabrikörer eller lakritskungar. 

Christina Andreasen slutade sitt reklamjobb för att göra egen glass och sälja vid den gamla minigolfbanan i Sandvig som hon och hennes man  köpt och rustat upp. Men sen hyrde hon in sig i huset intill och öppnade i fjol glassfabrik med café mitt i byn. 

- Jag gick en glasskurs i Sverige. Sen har jag tränat och experimenterat mig fram, säger hon och lägger ifrån sig en knippe nyplockade rabarber.

Rabarberglass, röda vinbärsglass och glass med hasselnötter tillhör favoriterna. Men hon har också gjort misslyckade glassexperiment.

- Persiljeglass var ingen höjdare. Snarast tvärtom, säger hon leende.

På Frennegård driver Susanne Bloch och hennes man sedan 2006 Pastariket med gourmetpasta gjord på durumvete, ekologiska ägg och naturens kryddor. I en av gårdens byggnader jobbar ett par personer med att göra pasta med smak av saffran, ramslök, chili, rödbeta, tryffel, ingefära, apelsin med flera smaker. Och till detta kan du köpa pastarikets egen pesto som förstärker både smak och utseende.

- Vi är Danmarks enda pastafabrik. Och vi satsar enbart på högklassig torr pasta och våra kunder uppskattar det, säger Susanne Bloch och häller upp ett tråg snäckskalsliknande pasta.

Medvetenheten om den bornholmska särarten är påtaglig. Köttproduktion och grönsaker omhuldas och öns egna drycker från Bornholms spritfabrik, Svaneke brygghus eller Bornholms musteri släcker turisternas törst. Och inte minst nu när det snart är politikervecka i Hassle efter svensk modell.


1. FROKOST I SOLEN. Ett sällskap njuter av en solig lunch på Christianshöjkrogen som öppnade 2011 i ett vackert parklandskap utanför Åkirkeby. Eleganta smörrebröd passar perfekt under den skira grönskan.
2. MÖRK ÖL. Bülows lakrits och Svaneke brygghus i en spännande blandning. Etiketten uppmanar oss att dricka den i champagneglas.
Foto: Thorbjörn Falk

- Många större butiker i Danmark har en egen Bornholmsavdelning med enbart produkter från ön. Det är lite av hype just nu kring Bornholm, säger Pelle Berg Petersen från gourmetkrogen Kadeau.

Michelinkrogen Kadeau i Köpenhamn öppnade för tre år sen en systerkrog på sydkusten på Bornholm. Här ute på sandklitterna mitt i ingenting men med havet nedanför har man i en enkel träbyggnad öppnat ett bornholmskt matparadis med spännande, halsbrytande rätter.

Krogen är lite av ett nav i hela satsningen på det nya bornholmska köket. Och i dag har Bornholm flera riktigt bra krogar utan att vara uppnäst dyra. Och nytänket arbetar smidigt sida vid sida med krogarna som fortsätter med klassisk dansk krogmat som flaeskesteg och hackeböff.

- Vi var i början lite rädda för att inte bli accepterade bland befolkningen och andra krögare när vi kom från Köpenhamn med gourmetambitioner. Så vi låg lågt i början, säger Pelle Berg Petersen från Kadeau. Vi ville inte få en stämpel på oss att vara några Köpenhamnssnobbar. Men nu har även lokalbefolkningen hittat till oss. Och vi använder i princip enbart råvaror från ön. 

Under vårt samtal längs en strandkant visar Pelle Berg Petersen på flera olika vilda örter som köket på ön använder i sin matlagning. På kvällen äter jag en tiorätters medan natten sänker sig över Östersjön och månen speglar sig i det svarta vattnet. Vinbyte till nästan varje ny tallrik och efter två avslutande efterrätter borde man ju varit proppmätt. 

Men icke. 

Förklara det den som kan. Bornholmsk matmystik i den högre skolan.


Fotnot: Hela paketet inklusive vinerna kostar per person 1.950 dkr (2.475 sek).

Publicerad 2014-05-21