ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Färre turism från grannländerna minskar antalet turister

För tredje året redovisar Tillväxtverket sin IBIS-undersökning som mäter de utländska turisternas besök i Sverige. I år var det en minskning på hela 6 procent i antalet besök med ett tapp av besök från drygt 20 miljoner ner till 18,8 miljoner.

Undersökningen görs med 20.000 personliga intervjuer vid gränsens färjeterminaler  flygplatser, Öresundsbron och övriga platser där utländska turister lämnar vårt land

Minskningen gäller främst turismen från våra grannländer som normalt står för två tredjedelar av inkommande besök. Förutom övre Norrland och Stockholm har större delen av landet drabbats av minskningen. En mindre ökning kan däremot noteras från USA Frankrike och ”övriga länder” som exempelvis Kina.

Främst är det endagsbesöken som representerar ca 40 procent som minskade med dryga 8 procent medan flerdagsbesöken minskade med 4,4 procent.

Av besökarna räknas ca 20 procent till affärsresenärer och 80 procent är här privat främst på semester, besök av släkt vänner eller för shopping. Bor gör man vanligen som affärsresenär på hotell/ pensionat eller som privatresenär lika mycket hos släkt/vänner

Färja och bil är de vanligaste färdmedlen före flyget - som naturligtvis är vanligast för affärsresenären.

Våra mest spendersamma gäster är norrmän och ryssar som gör av med i storleksordningen 1.280 kronor per person och dag. Men gästerna från Schweiz och USA kommer nära efter med 1.032 och 978 kronor per person och dag. 

Den som vill ta del av undersökningen hittar den på nätet www.tillvaxtverket.se/turism. 

Det stora urvalet gör att det dessutom finns möjligheter till närmare analyser av materialet genom att kontakta projektledaren Therese Lindberg eller utvecklingsansvarige Dennis Bederoff.

Publicerad 2014-05-26