ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

”Hike and bike” - snabbt växande trend

Den som sticker sin nos utanför våra gränser ser snabbt spåren av trender i turismen. Samarbeten mellan turismens olika aktörer, skapar nya säljande turistprodukter. Sedan flera år är cykling och vandring allt viktigare reseanledningar och turistorganisationer runt hela Europa paketerar och marknadsför alternativen. Redan för 30-tal år sedan hade ett stort amerikanska reseföretag, specialiserat för personer 50+, cykelpaket till Europa. Förbokat boende och måltider, inkluderande cykelhyra och transport av bagage mellan övernattningarna Idag finns den typ av produkter som reseanledningar i större delen av Europas länder. 

Vandring har varit en historisk resanledning för hundratusentals gäster årligen till sommarfagra alpländer. Floden Donau flyter genom 10 länder(Tyskland, Österrike, Slovakien, Ungern, Kroatien, Serbien, Bulgarien, Rumänien, Moldavien och Ukraina) och fyra huvudstäder (Wien, Bratislava, Budapest och Belgrad.) Här har man sedan många år en gemensam turistorganisation med uppgiften att locka turism till floden och turismen där. Kryssningar naturligtvis, men även cykel och vandringspaket, många gånger i en kombination med en båtfärd drar besökare till  den nära trehundra mil långa floddalen.

200 tyska cykelleder korsar landet

ADFC (Allgemeiner Deutscher Fahrrad Club) www.ADFC.de, är den stora tyska organisationen för cykling. Enligt organisationen är cykling i dag en folksport som sysselsätter miljontals tyskar årligen. Det är dessutom en tung del av turismen och landet redovisar ca 7.000 mil preparerade och väl utmärkta cykelvägar. Man räknar med att bara cyklingen sysselsätter lika många på heltid som den svenska turismen totalt nämligen ca 186.000 arbetsplatser. Årligen har man investerat ca 9 miljarder Euro i infrastrukturen kring cykeln vilket resulterat i förutom lokala cykelsatsning ca 200 speciella cykelleder som korsar landet i olika riktningar över regionala- och ibland över landgränser.

Den tyska turistorganisationen GNTB(Germany National Tourism Board) har cyklingen i landet som en av sina viktiga marknadsaktiviteter. Årligen ger man ut en katalog med huvuddelen av de längre cykellederna beskrivna i kartor och information. Här hittar man naturligtvis ledens längd och svårighet. Var den börjar och slutar och hur man kan ta sig dit med allmänna kommunikationsmedel.  Om den är lämplig för barn. Asfalt eller grus. Var man kan hyra cykeln och mycket annat.

Boka boende 

Den som planerar sin cykeltur kan gå in på hemsidan www.bettundbike.de och planera sina raster och övernattningar i boende av olika slag. 5.400 hotell, pensionat, vandrarhem, slott och bondgårdar, mm finns i en katalog och på nätet. Anläggningarna är klassificerade av ADFC och förutom boende ska här finnas plats att säkert förvara cykeln och verktyg för att göra mindre reparationer. Frukost serveras och vill man se sig om i omgivningarna ska man kunna få tips på lokala upplevelser och sevärdheter.

Förutom för det nationella turistrådet är cykeln en viktig del för de regionala och lokala turistorganisationerna. Så väljer man en cykeltur inom någon av de tyska regionerna finns helt säkert information såväl på hemsidan som i broschyrform att hämta. Här kan man även hitta cykelleder efter teman om man till exempel vill i cykla längs en flod, passera historiska platser eller museer, naturscenerier etc.

Cykling i Sverige - sent ute

2016 räknar man med att Sydsverige ska få sin första cykelled med hjälp av regionala och EU-pengar. Det är ”Sydostleden” som ska binda ihop Simrishamn med Växjö - ett projekt som tagit många år i den svenska byråkratin och först 2016 räknar man med att leden ska kunna invigas i sin helhet. Man får hoppas att man då har fått fram en produkt av internationella mått där turismen längs vägen lärt sig samarbeta när det gäller att kunna erbjuda den service som internationella cyklister är vana vid. Här måsta finnas varierat boende, mat och rastplatser, cykeluthyrning, bagagetransport, reparationsservice och ett aktivt intresse från omgivningen att visa upp sin bygd. 

En annan plats där cykeln bidrar till turismen är Göta Kanal. Här finns entreprenörer i omgivningarna som erbjuder färdiga cykelpaket. Och även om kanalens marknadsföring i ämnet är blygsam så har den blivit en av få cykelleder med viss framgång i vårt avlånga land.

Än en gång är det dags för svensk turism att blicka utomlands för att stjäla goda idéer som kan utveckla och paketera vår turism och samtidigt lära oss att ett samarbete av näringens olika delar, lönar sig.

Publicerad 2014-06-06