ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Finland och Kina tog chansen på Stockholms Central


Foto: Camilla Boquist

I maj flyttade minimässan Travel Show in i Stockholm Centrals stora hall. Här passerar dagligen 250.000 personer som alla har chansen att botanisera bland mässans utställare.

Men svenska turistdestinationer och aktörer har ännu inte upptäckt möjligheten att nå Storstockholms innevånare. De stora deltagarna på årets vårmässa kom från Kina och Finland.

Störst yta hade Air China som med sina samarbetspartners i Sverige, med paket och resor vill locka till sig svenska turister. Det är ingen hemlighet att den kinesiska turismen sedan OS i Peking har dalat och skapat ett bekymmer för landets turistindustri. Här satsas nu stora statliga pengar för att åter få landet på världsturismens karta.

Ett annat land som uppenbarligen inte vill satsa många mark på att få svenska besöker är Finland. Någon insats från det Finska turistrådet på vår marknad görs sedan flera år inte. Däremot lyckades mässarrangören Finn-S Martin Ahlberg locka ett antal av sina gamla landsmän att inse värdet av att synas i Stockholm. Bland montrarna hittade man Jakobstadregionen, svenskstaden Wasa, Österbotten, Finland Festivals, som till skillnad från svenska Musikfestivaler har statligt stöd till sin verksamhet, med flera. Att de finska gästerna behövde ta sig till Sverige och Stockholm hade deltagande Viking Line räknat ut.

Att man som resenär behöver pengar, kredit och utländsk valuta hade fått både Forex och GE-Capital Bank att ställa ut. Bo, resa, boka fanns också bland utställarna med franska hotellkedjan Accors IBIS och Mercure, flygbolaget Ryan Air och bokningssajten ResDirekt.se

En av de aktiva deltagarna i årets Stockholm Travel Show var Svenska Spel som inför mässan bjudit in till presskonferens i näraliggande spelhallen Cosmonova. Dagen efter hade man även en flerhundra-hövdad skara av researrangörer och resebyråfolk i spelhallen på morgonkaffe för att få information om Svenska Spels verksamhet och samtidigt lite förhandsinfo om Stockholm Travel Show.

Men som sagt svenska aktörer hade inför sommaren missat chansen att nå ut till en stor och köpstark resemålgrupp på Stockholms Central.

Ny chans

Kanske tar man chansen att visa upp Sverige inför nästa minimässa i Stockholms Central som går av stapeln den 23-25e oktober. Här finns chansen att boka upp sig på färdiga mässmontermoduler i prislägen från 30-130.000 kronor. Dessutom är mässgeneralen herr Ahlberg med sina rötter i PR-branschen skicklig på att skapa såväl press som uppmärksamhet kring sin mässa och dess utställare - allt inclusive. Så nog vore det konstigt om inte fler svenska turistföretag tog chansen att visa upp sig för Stockholmarna inför vintersäsongen. Rätt utnyttjat är en mässa på Stockholms Central ett unikt tillfälle att nå hundratusentals potentiella gäster.

Publicerad 2014-06-16