ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Eksjö, Hjo och Nora. Tre trästäder med mycket gemensamt – ändå är ingen den andra lik.


Eksjöån rinner genom stan och kantas av vackra trähus med balkonger. Till höger Hoffstedska gården.
Ingen kan motstå en Nora glass och varje dag tillverkas tre sorter, vanilj och hasselnöt som är standard. Den här dagen var det rabarberkräm.
Vid stranden på Guldkroksbadet ligger de klassiska, pastellfärgade badhytterna på rad och ungarna älskar att plaska i Vättern. Intill finns tempererade pooler.
Foto: Thorbjörn Falk

- Gamla hus har en själ och en röst att lyssna till, säger den unge mannen och tittade upp från målarpytsen med pistagegrön färg - oljefärg - sån man använder på gamla hus.
Den unge mannen gör precis det man ska göra med gamla hus. Tar hand om det gamla originalet. Det som har något att berätta. Han respekterar åldrandet. 

I hus som är både ett och tvåhundra år bor det i dag fortfarande människor som tar sig till jobbet på dagarna, barn växer upp på gårdarna och runt hörnet doftar det nybakat bröd medan cykelmakaren kränger av ett däck för att fixa en punktering. Ljudet från SVT:s nyhetsmorgon hörs från ett öppet fönster. 

Att vandra i de tre trästädernas centrum med hus och gårdar från 1700 och 1800-talen är som att vandra i ett levande museum. Här frodas den genuina småstadskänslan.

Massor av svenska städer blev offer för rivningsraseriet på 60- och 70-talen. Vi rev frivilligt mer än vad som bombades i Europa under andra världskriget. Men Eksjö, Hjo och Nora klarade sig undan. Orsaken är bland annat att befolkningstillväxten stod stilla i många mindre orter och att man hade turen att ha framsynta styrande i sina kommuner. 

- När andra rev så sparade vi. När andra vaknade, då ägde vi vad de andra saknade, säger man stolt  i dag.Fornminnesgården är en välbevarad hantverksgård där kopparslagare arbetat under tre sekler. I dag håller Eksjö fornminnes- och hembygdsförening till här.
Foto: Thorbjörn Falk
Faktaruta, Eksjö

Invånare: 16 300

Kända personer med anknytning: Borgmästare Munthe (borgmästare 1756–1785 besjungen i visa av Alice Tegner), Albert Engström, Niklas Hjalmarsson (NHL-hockey), Pierre Fulke fd golfproffs

Se och göra:

Stadsvandring med guide alla dagar utom söndag, utgår från turistbyrån

Aschanska gården öppen dagligen för besökare

Eksjö Golfbana, 18 hål i Skedhult, Pay&play Boaryds korthålsbana, minigolf på Movänta och Spilhammars campingar samt äventyrsgolf på Eksjö camping

Gokart på Halkbanan

Trollegata, naturlig klättervägg utanför Mariannelund

Eksjö museum med Albert Engström utställning samt smålands militärhistoria

Albert Engströms föräldrahem i Hult

EKSJÖ 

Står det en ryttarstaty i en svensk stad brukar det vara en kung. Men inte i Eksjö. För där är det en okänd soldat från Smålands ryttare som var med när Gustav II Adolf stupade vid Lützen 1632. Och det var här stans studenter nyligen firade efter vårens examen.

Eksjöån rinner sakta genom stans träcentrum och kantas av hus från fyra sekler. Här hittar du små söta butiker och caféer sida vid sida med bostadshus, pittorerska gårdar och minnen från societetslivet. Kommers och vardag arm i arm. 

På Stora torget reser sig Stadshotellet, före detta rådhuset, mitt emot den tunga vita stenkyrkan. På Lennarts konditori sitter besökare och njuter av hembakt och nybryggt kaffe. Det gamla gatunätet kantas av rödfärgade timmerhus med överskjutande loftgångar, oljefärgsmålade paneler, loftgångar och innergårdar med vårdträd.

Det var längs dessa gator Albert Engström trampade runt och blev inspirerad innan han flyttade till Roslagen. Det var här han såg de fattiga gubbarna från Hult och skrev:

”I Hults socken är bönderna så hälsikes magra så det växer inget gräs på kyrkogården.”

I dag ligger Albert Engström själv begravd på kyrkogården i sin barndoms socken.

På Eksjös museum med sin örtagård, där man sommartid har massor av musik, finns en utställning med mängder av Albert Engströms teckningar. Och dom är fortfarande lika bitska och roliga.


Aschanska gården ser likadan ut i dag som på 1920-talet. Ett tidsdokument öppet för besök dagligen nu under sommarmånaderna. Gården ägdes av välbärgade släkten Aschan som drev garveri här. Kontoret där de anställda bugade för fabrikören är också orört.
Foto: Thorbjörn Falk

En annan pärla är Aschanska gården, ett borgarhem från 1920-talet. Här är allt orört. Här finns menyer från middagar, visitkort och recept. Familjefoton av barnen Aschan och spetsdukar på borden. Det är lätt att höra det stilla sorlet, pianomusiken och spraket från kakelugnen. 1984 dog det sista syskonet och då saknades arvingar och huset togs över av en stiftelse.

När det är jul pyntas hemmet och är då en del av Eksjös populära julmarknad när hela stan kläs i en gammaldags julskrud. Och doften av glögg och pepparkakor ligger tung och välkomnande bland de de gamla trähusen.

 Längs Vättern inne i Stadsparken ligger de vackra strandvillorna som påminner om den tid då Hjo var en badort och husen tillhörde Hjo Vattenkuranstalt. Snickarglädje och elegans värdig en stad som liksom Eksjö och Nora fått utmärkelsen Europa Nostra för god byggnadsvård.
Foto: Thorbjörn Falk
Faktarura, Hjo

Invånare: 8 800

Kända personer med anknytning: Estrid Ericson (ägare och vd Svenskt Tenn), Ralph Lysell (design Kobratelefonen), Carl Kylberg (konstnär), Simon Gate (glaskonstnär)

Se och göra:

Ångaren S/S Trafik gör turer ut på Vättern

Stadsvandring från turistbyrån

Vedeldad flytbastu i Hjos hamn

Rundtur med Lok-Hjo-Motivet

Stadsparkens Experimenthus

Bisonsafari i Gate söder om Hjo

Ånavandring utmed Hjoån

HJO

Efter en rökt röding i Hjos hamn blir det en ”Hamnburgare” i Moster Elins glasstånd snett emot – dvs en knäckglass med peccanötskola. Annars kan du välja glassorter som  ”Vätterns Guld” eller ”Rökaren Bengt”. 

Hjoborna är som göteborgarna, leker med ord. Eller vad sägs om Lok-Hjo-Motivet, stans eget traktordrivna sightseeingtåg?

Hjo är lillsyskonet i trästadsfamiljen och ligger på Vätterns västra strand. Här dras blicken obönhörligt till snickarglädjen på husens verandor och de vackert spröjsade fönstren. Allra vackrast är strandvillorna i Stadsparken från tiden då den lummiga parken tillhörde Hjo Vattenkuranstalt. I dag badar man på Guldkroksbadet både i Vättern och i tempererade pooler. Och på stranden står de klassiska badhytterna på rad i vackra färger. 

I horisonten ser man Ombergs karaktäristiska silhuett och nedanför skymtar Hästholmen där Alvastramunkarna steg ombord för att resa västerut.

Vill du slippa bli blöt om fötterna så tar ångaren S/S Trafik, byggd 1892, dig ut på Vättern oftast med destination Visingsö. Annars kan det lika gärna vara en jazzkväll. Det vackra ångfartyget är i dag en välputsad pärla som räddades från att bli skrot. Sedan båtförbindelsen med Hästholmen lades ner på 50-talet fick låg fartyget länge och förföll i hamnen. Hon räddades av ett gäng entusiaster på 70-talet och är i dag i toppskick.


Svenskt Tenn är världsberömt och kvinnan bakom framgången, Estrid Ericson, växte upp i Hjo och detta minnesmärke står utanför hennes barndomshem på Hamngatan.
Foto: Thorbjörn Falk

Jag lämnar hamnen och följer Hjoåns strand in mot stan och hittar där en jättelik klibb-al, som råkat växa sig stor att den hamnat i Guinness rekordbok. Trädet står intill Gula Paviljongen där man gärna äter den lokala Österhagens glass. 

En bit in på Hamngatan, precis bakom den gamla tullstugan som sticker halvvägs ut i körbanan hittar vi en minneskulptur över Estrid Ericson, kvinnan som kom att skapa Svenskt Tenn. Hennes gärning ihop med österrikaren Josef Frank kom att påverka inredningsstilen i hela västvärlden. Och i nybyggda kulturkvarteret Pedagogien finns en utställning med deras möbler och tenn.

 Bildtext
Foto: Thorbjörn Falk
Faktaruta, Nora

Invånare: 10 400

Kända personer med anknytning: Dagmar Lange (Maria Lang), Christer Ulfbåge (sportkommentator), Björn J:son Lind (musiker), Nora Anna (friidrottare med fyra världsrekord i löpning 1944-45), Ted Ström (musiker, konstnär)

Se och göra:

Gå en guidad tur ner i Lockgruvan, Pershyttan

Stig in i Noras vackraste trähus, Göthlinska gården, museum och vacker strandträdgård

Rosengården i Bergslagen med över tusen olika rosensorter, café och shop

Kliv in i 50-talet med ett besök i Gyttorps centrum, ritat av arkitekten Ralph Erskine

Ta en tur med båten M/S Plaskus ut till Noras egen ö, Alntorps ö

Gustavsbergs naturistcamping, en av norra Europas populäraste

Äventyrsvandra i Skärmarbodabergen eller cykla mountainbike på någon av 250 km leder som startar i Pershyttan

NORA

Kullerstensgatorna där man kunde möta deckarförfattarinnan Maria Lang på sina nattliga promenader finns kvar. Det var här hon gick och grunnade på nya hemska brott i trästadsidyllen Nora, som i böckerna heter Skoga. Med en karta från turistbyrån kan du själv vandra runt i deckardrottningens fotspår och uppleva miljöerna där ”Svart sommar” och andra pusseldeckare utspelade sig.

Själv hittar jag henne som bronsbyst precis utanför hyreshuset där hon bodde nere vid Norasjöns strand inte långt från Kafé Strandstugan där Maria Lang brukade dricka sitt te och en kaka. Men hemma föredrog hon whisky och geléhallon.

Noras tre ben är den välbevarade stadskärnan, veteranjärnvägen och bergsmansbyn Pershyttan. I Noras gamla stationshus finns i dag turistbyrå och precis utanför står vagnar och lok från svunna tider. Detta är Sveriges första normalspåriga järnväg och öppnades 1856. 

I lokstallarna intill ruvar tunga ånglok och i vagnshallen renoveras gamla personvagnar som fått ny fernissa och nytt tyg på sätena. Tack vare frivilliga hålls tågen igång och kör hela sommaren efter tidtabell till Järle och Pershyttan. Några meter från vattnet ligger Nora tåghem, två vagnar som erbjuder övernattningar.

Till Pershyttan en bit utanför Nora är det perfekt att ta tåget för att se en av de bäst bevarade bergsmansbyarna i Sverige. Här står den mäktiga hyttan intill de djupa gruvhålen, det stora vattenhjulet snurrar och i husen runt om bor i dag människor med helt andra yrken.


Nora kyrka reser sig mäktigt mitt i byn omgiven av vackra trähus, lummiga trädgårdar och gammeldags affärsskyltar.
Foto: Thorbjörn Falk

Väl tillbaka i Noras gamla gränder ser vi en kvinna komma dragandes på en kärra med tre cylinderformade behållare. Och så har det varit varje sommar sen 1923! 

- Det är dagens tre Nora-glassar, förklarar hon. Varje dag serveras en ny smak tillsammans med vanilj och hasselnöt. I dag är det rabarberglass!

Mums!

Fotnot: Både Eksjö, Hjo och Nora har fått utmärkelsen Europa Nostra för god byggnadsvård. Och sedan flera år samarbetar man under namnet ”Tre trästäder”.

Publicerad 2014-07-16