ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Publikrekord som håller ännu - 100 år efter Baltiska utställningen


Den 11 oktober öppnar Malmö Museers utställning Sommarsol och mörka moln – Malmö 1914.
Foto: Albert Wilhelm Rahmn

Malmös största turistsuccé någonsin håller ställningarna - 850.000 besökare på fem månader!
Och det har ingen lyckats slå på 100 år. För det var 1914 som Baltiska uställningen invigdes. Och det hjälpte inte att första världskriget bröt ut och tyska delegationen åkte hem i förtid.

Genom Baltiska utställningen blev Malmö en del av den stora världen. Förberedelserna hade varit många, och staden och dess invånare var djupt engagerade i projektet. Malmö skulle med besked sättas på kartan i det begynnande tjugonde århundradet, och det lyckades.

Sex år tog det att förbereda utställningen som låg i Malmös utkant och byggdes upp i det område som senare blev den stora och vackra Pildammsparken. I dag en grön lunga mitt i centrala stan. 

På området hade det bland annat uppförts flera restauranger och serveringar med plats för flera tusen gäster åt gången, en konsthall, fyra nationella industrihallar, en svensk maskinhall, ett krematorium, en kunglig och massor av enskilda paviljonger, en blomstergata, en fiskerihall, flera fontäner, ett centraltorg, en utställningshall för kvinnor samt ett nöjesfält med bergochdalbana och biograf. Samt ett utsiktstorn försett med elhissar med plats för tio personer i vardera. 

Tornet nådde inte upp till Eiffeltornets höjder, men ansågs vara världens högsta träkonstruktion. 

Men hur man lyckades locka denna rekordstora besökssiffra är ett mysterium. Radio och tv fanns inte och många hade inte råd med tidning. 

Under hela året har Publiksuccen från 1914 uppmärksammats på olika sätt i Malmö hela året. Och nu i dagarna har två utställningar öppnats på Malmö museum.

I Sommarsol och mörka moln – Malmö 1914 berättas med en fiktiv 14-årig flickas perspektiv hur det var att leva i Malmö 1914 och att uppleva den Baltiska utställningen. Dagboksanteckningar och vykortskommentarer varvas med fakta om livet i staden och Baltiskan. Några av föremålen i Sommarsol och mörka moln – Malmö 1914 visas för första gången för en publik, såsom bidragen till den officiella affischtävlingen där man bjöd in ledande konstnärer som till exempel Carl Larsson och Nils Kreuger. Modellen av det stora trätornet, som var utställningens symbol, kommer också att finnas på plats, liksom de officiella statsflaggorna i original från Ryssland, Tyskland, Sverige och Danmark. 

Den 11 oktober öppnade också Malmö Konstmuseums utställning Baltiska speglingar med ett 100-tal verk som även var med på Baltiska utställningen.


Foto: Albert Wilhelm Rahmn

Publicerad 2014-10-13