ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Kinesiska turister - en snabbt växande marknad

För tio år sedan hade redan det kinesiska utlandsresande nått upp till 29 miljoner resor. I dag räknar man med att när året är slut har har de kinesiska turisterna med en ökning det senaste året på nära 20 procent, gjort hela 116 miljoner utlandsresor och spenderat mer än 130 miljarder på sina resmål.

Främst är det till grannländerna i Asien man reser men till Europa har under senaste åren mer än 8 miljoner kineser tagit sig. Och till Sverige räknar man med att det 2013 kom ca 83.000 kinesiska turister - en ökning under den senaste femårsperioden med 70 procent. Flest är de medelålders gruppresenärerna som på sin månadsinkomst av ca 1.300 US dollars kan kosta på sig en utlandsresa var tredje år. Medan de individuella kinesiska turisterna med en inkomst på ca 1.600 US dollars reser flera gånger årligen.

Vana resenärer söker nya upplevelser

Visit Sweden har tittat närmare på den starkt växande kinesiska marknaden och konstaterat att här finns nu en stor potential för ökad svensk turism. Nu har många kineser betat av de obligatoriska turistattraktionerna i Paris och London och är öppna för mer selektiva marknader. Den kinesiska turisten är öppen för upplevelser; 86 procent reser för att se och uppleva nya saker. 85 procent reser för att koppla av och 44 procent tycker att shopping är en viktig reseanledning. Trots begränsad ekonomi spenderar kinesen 58 procent av sin reskassa på shopping, medan boende tar bara 18 procent och transporten 11 procent av budgeten.

För svensk del är kineserna intresserade av naturen som en viktig reseanledning och här finns möjligheten att bjuda på upplevelser landet runt, för en turism som knappast är van vid ett så glesbefolkat land som Sverige.


Tekopp och tofflor på rummet är uppskattat.
Illustration: Camilla Boquist

Kineserna ovanliga turister för Sverige

De viktiga utlandsmarknaderna för svensk turism är traditionellt västländerna. Här kommer nu en ny grupp besökare med andra vanor och behov av service. För att Sverige ska kunna bli en poplär destination för kinesiska besökare krävs en anpassning till gästen. Språkkunskaperna hos kinesiska turister är ofta  bristfällig, så den som vill göra intryck på sina kinesiska gäster bör göra en anpassning av servicen: Skyltar, information menyer i såväl skrift som med maträtter, bör finnas på kinesiska och en fördel har man som vanligt om det finns personal som talar språket. På rummet bör det finnas kinesiska program i tv´n, eluttag för kinesisk standard, möjligheten att göra sitt eget the och naturligtvis tofflor. Vill man underlätta för gästen att spendera, bör det finnas möjligheter att ta ut valuta från kinesiska Union Pay cards och den kinesiska gästen uppskattar fritt Wi-Fi.

För att locka fler turister från Kina har Visit Sweden i år gjort en satsning. Som vanligt är basen sociala medier. Men även för en insats på de för kineserna så viktiga researrangörerna görs workshoppar i de större städerna, i samarbete med Visit Danmark och Innovation Norway och som en uppföljning på sommarens informationsresor till bland annat Skåne och Västkusten.

Publicerad 2014-11-26