ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

”Snörapporten 2014” - allt man behöver veta om svensk utförsåkning

Den första skidliften byggdes i Schweiz i slutet av 1920-talet och i Sverige öppnades en en lift i Åre 1940. Sedan dess har utförsåkningen blivit en svensk paradgren med kända företrädare på internationella prispallar som Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg och Anja Pärson.

I dag åker nära en tredjedel av svenska folket årligen skidor. 23 procent åker utför och skidbackar med tusentalet liftar för den skidsugen finns på 370 platser från Orebacken i Skåne till Riksgränsen längst upp i norr. En vintersemester med skidor planeras regelbundet av minst en tredjedel av svenska hushåll.

Skid- och liftföretagen är en viktig näring i den svenska turismen. De svenska skidorterna omsätter årligen i storleksordningen 10 miljarder varav skidpass säljs för nära 1,2 miljarder. Men omsättningen kan variera mellan åren och anledningarna är naturligtvis snötillgången där en snörik vinter i hela landet, lockar fler till backar. En annan viktig parameter för skidindustrin är våra helger som i varierande grad mellan åren, kan erbjuda lediga dagar för resor och  skidaktiviteter.

SLAO - en organisation för liftföretag

SLAO som är ”Sveriges Skidanläggningars Organisation” är branschens företrädare. Här samlar man in statistik, arrangera konferenser och branschutställningar. Utbildning i såväl snöskapande och pistande av backar, som säkerhet står högt på listan. 

Numera har man även siktet inställt på att skapa lönsamma sommaraktiviteter för sina medlemmar där olika former av downhill på cykel står på programmet.

Självklart har man som branschorganisation uppgiften att företräda skidanläggningarna vid turistnäringens övergripande sammankomster, mot myndigheter och media.

I dagarna släppte man sin ”Snörapporten 2014” en genomlysning av skidanläggningarna i Sverige och den samlade branschens totala verksamhet. 

Om Snörapporten och om SLAOs verksamhet kan man läsa på hemsidan www.SLAO.se

Publicerad 2014-12-02