ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Turistbyrån i ”Sveriges närmaste stad”


Har man tur hittar man skylten ”Turistbyrå” mitt i stadens centrum.

När man förr i tiden skulle köra från Stockholm västerut mot Västerås och vidare eller via Sala upp till Dalarna gick vägen genom Enköping - en av Sveriges äldsta städer. Handelsstad men historiskt den första och viktigaste utskeppningshamnen för Bergslagens järnprodukter.  


En snygg hylla med broschyrer från staden med omgivningar.

Kom man från huvudstaden passerade man först verkstadsföretaget Bahco där den svenska uppfinningen skiftnyckeln tillverkades. Sedan det numera nedlagda pansarregementet P1 och där vid vägkanten stod skylten med texten ”Sveriges närmaste stad”. I dag är skylten borta och bilarna susar förbi på motorvägen utanför staden som på så många andra ställen. Annars var Enköping känt som ”pepparrotsstaden”. Här odlades det grönsaker och pepparroten var en av stadens specialitéer av vilken man ”exporterade” när 30 ton årligen.

Vill man lära sig mer om Enköping gäller det att hitta turistbyrån. Och har man tur hittar man skylten ”Turistbyrå” mitt i stadens centrum. Här har man hyrt in sig i staden museum. Kommer man bilades finns en parkeringsficka utanför där man kan få stanna gratis i 15 minuter


På sommaren har man öppet varje dag, men den mörka årstiden stänger man söndag och måndag.

På sommaren har man öppet varje dag, men den mörka årstiden stänger man söndag och måndag. Fritt WiFi på turistbyrån om du har egen utrustning som kan fånga nätet. Annars om du har tur kan du få låna turistbyråns dator för att hitta det du söker. En snygg hylla med broschyrer från staden med omgivningar. Toalett naturligtvis. Boka boende har man inte något system för att hantera men man ger gärna tips. 

Däremot bokas stadens historiska vandringar och inte minst guidade besök i Enköpings många parker som en populär sysselsättning för de i flesta fall svenska turister som besöker turistbyrån. Men här finns också ett ökat antal svenska souvenirer som dalahästar, muggar och ”älgar” som ger små bidrag till den kommunala turistbyråns budget. Man letar med ljus och lykta för att få fler lokalt tillverkande och profilerande souvenirer att erbjuda sina gäster

Trevlig och glad personal som gillar att dela entré med stadens museum - ”det skapar alltid lite trafik även utanför turistsäsongen”.

Tillgänglighet 3
Service 4
Komfort 3
Utbud 3

Summa: 13 poäng

Publicerad 2014-12-14