ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Norrmännen gränshandlar för 14 miljarder - i Sverige


Foto: Svensk Handel

För några decennier sedan vara det det norska margarinet som var huvudanledningen till en omfattande gränshandel. Då var det svensken som tog sig över gränsen för att gynna sin ekonomi och den norska detaljhandeln. 

Sedan länge har strömmen vänt. Systembolaget i Strömstad anses vara det svenska systembolag med den högsta omsättningen. Och det beror inte på att Strömstadborna är särskilt begivna på sprit, öl och vin. Det är den allt mer omfattande gränshandeln som skapar turism och en omfattande ekonomisk tillväxt i de svensk gränsområdena mot Norge.

På tio år har gränshandeln ökat från 8 miljarder skr till dagens 14 miljarder. Stadigt växande köpcentra har vuxit upp i gränstrakterna där kundunderlaget på den svensk sidan består till 90 procent av norska gäster.

Även om den norska kronan på grund av prisfallet i världen på olja nu har hamnat i paritet med den svenska, är fortfarande maten avsevärt billigare på den svenska sidan. Så någon dramatisk förändring i köpströmmarna förväntas inte varken från den svenska eller norska sidan. Bara under fjolåret ökade gränshandeln med tvåsiffriga procenttal.

Norge liksom Sverige importerar mer än hälften av sina livsmedel. Och med ett fallande värde på den norska valutan blir det dyra inköp. Så prisnivån i den norska detaljhandeln ligger väl över den svenska, vilket gör shoppingresan fortfarande till en lönsam affär för de norska hushållen. Och för den svenska gränshandeln.

Publicerad 2015-01-17