ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Vaxholms turistbyrå satsar på turism året om


Waholms fästning

Skärgårdsstaden Vaxholm belägen på  70 av öarna i skärgårdshavet utanför Stockholm är naturligtvis i första hand en sommarstad. Men närheten till storstadsområdet Stockholm gör att även lågsäsongen tar emot sina gäster.  

Vid en av de få vattenvägarna in till Stockholm grundades staden av Gustav Vasa som här redan i mitten av 1500 talet anlade den första försvarsanläggningen för landets huvudstad för att undvika anfall från sjön. För några decennier sedan bröt man sig loss från grannkommunen Österskär och blev egen kommun efter att i många år i historien haft privilegier som stad.

Förutom militären som i långa tider har dominerat staden och näraliggande Rindö, förknippas Vaxholm med strömmingen som fiskades i fjärdarna utanför. I dag är både militären och strömmingsfisket ett minne blott så karaktären som sovstad till Stockholm på ett par mils avstånd har tagit över. Men under sommaren är det högsäsong på shopinggatan, i caféer och restauranger då turister invaderar staden från såväl land som från sjön. I gästhamnen är det fullt och Vaxholmsbolagets båtar angör ”hotellhörnan” med besökare från såväl Storstaden som öarna i omgivningarna.

I rådhuset vid torget ligger turistbyrån som ännu så länge drivs av kommunen. Men man har nyligen bjudit in stadens näringsliv och inom kort etableras ”Destination Vaxholm” i ett samarbete om stadens viktiga turism. 

Oavsett om man kommer bilades eller per båt så finns det gott om skyltar som pekar mot turistbyrån. Och väl där får man tips, goda råd och den service man kan förvänta från en turistbyrå i en mindre stad. En vandring i staden omgiven av vatten med sitt båtliv och med den gamla bebyggelsen av snickarglädje och punchverandor anbefalls. Här kan bokas guidade vandringar, året runt. 

Och en guidad tur kan man också få på Kastellet som ligger på sin egen ö mitt i sundet. Här har det varit befästningar sedan tidigt 1500-tal och det nuvarande Kastellet stod färdigt i slutet av 1800-talet. Det sägs att den tyske kanslern Bismark skrattade två gånger i sitt liv. Den ena gången när hans svärmor dog och den andra när han såg Vaxholms Kastell. Och han hade delvis rätt för då Kastellet var färdigt var det så hopplöst omodernt så när man sköt ett provskott mot murarna från en av flottans båtar gick kulan rakt igenom. I dag hittar man här utställningar om bland annat skärgårdslivet under 2;a världskriget. Och till sommaren kommer det att gå färja dagligen mellan Vaxholm och Kastellet för nyfikna besökare.

Sommaren är fylld med evenemang med skärgårdsbåtens dag, strömmingsrodden, skärgårdsmarknad och mycket annat. Men även vintern har sina programpunkter som ständigt uppdateras på stadens hemsida. Bland annat erbjuder man guidade turer både till lands och till sjöss med spännande pauser på någon av stadens restauranger där naturligtivs vaxholmsströmmingen i sina olika varianter finns på menyn.

Dagens poäng för turistbyrån i Vaxholm

Tillgänglighet 4 Centralt belägen lätt att hitta och möjligt att parkera.

Komfort 3 Lite tråkig inredning i Rådhuset med många broschyrhyllor, 

Utbud 3 Sparsam souvenir-shoping och osynlig it-support, men bokning av guidade turer och gott om tips ”att göra” på aktiv hemsida.

Service 4 Trevligt personligt mottagande trots en regnig vinterdag

14 poäng totalt

Publicerad 2015-01-29