ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Dramatisk minskning av rysk turism till Finland

Under många år har den ryska turismen till Finland varit dominerande. Inte nog med att antalet besökare och övernattningar från Ryssland varit ledande  i statistiken. Dessutom har ryssarna under många år också varit den mest lönsamma turisten som jämte japaner haft de högsta konsumtionssiffrorna. 

2013 tog Finland emot ca 7,6 miljoner turister som resulterade i drygt 20 miljoner övernattningar totalt. (jmfr Sverige 18,8 miljoner utländska turister ca 55 miljoner övernattningar) Därav var de ryska gränsöverskridandet den största med nära hälften eller ca 3.578 miljoner gränspasseringar. Att jämföra med ca 702.000 från Sverige som efter Estland med 758.000 besökare kom på tredje plats. Nära 70 procent av de ryska turisterna har varit på endagsbesök i landet och omsatte då ca 120 Euro.

 I dag är situationen förändrad. Den ryska turismen utomlands har dramatiskt minskat på grund av en kraftigt sjunkande valuta och krisen med Ukraina. 

Finland som haft en så dominerande turism från Ryssland har drabbats hårt. Så sent som i december 2014 - en period som med sina helger normalt lockar ryssarna till utlandsresor konstaterar finska branschföreträdare närmast en halvering av antalet besökare. Något som hårt drabbat inte bara hotell och annat kommersiellt boende utan även skid- och shoppingturismen från den stora grannen i Öster. 

Publicerad 2015-02-01