ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Norrtälje - en stad fylld av turism och fritidsboende


Ljus och rymlig lokal med parkerings precis utanför.

Upplandskommunen Norrtälje är Sverige 38e stad i antal innevånare. 57.000 bofasta bor ca 7 mil från huvudstaden. Men på sommaren blir man dubbelt så många med gäster i kommunens alla fritidshus. Mer än hälften av Norrtäljes fastigheter är fritidshus som ligger spridda på Upplands till ytan största kommun där även en stor del av Stockholms skärgård ingår med kommunens ca 11.000 öar.

Här har bott folk i många hundra år men först 1622 fick man stadsrättigheter som många andra av våra svenska städer. Det var kung Gustaf II Adolf som behövde pengar till sitt trettioåriga krig som införde ”lilla tullen” Det innebar att all handel skulle ske i städer och att landsbygdsbefolkningen som ville sälja sina varor tvingades att betala tull för att ta in sina varor till marknaden i staden. Annars hade man under ett antal sekler ett gevärsfaktori, lite textilindustri, som kurort med hälsosamma bad och så småningom började man tillverka motorer i det som idag är ett museum - ”Pythagoras. En kort period under förra århundradet var Norrtälje även en regementsstad. 

1719 när ryssarna brände stora delar av Roslagen drabbades även Norrtälje. Så i dag består stadskärnan nere vid hamnen av pittoreska små trähus från 1700-talet och smala gator fyllda med spännande små affärer, caféer och restauranger. Service och handel är numera stadens viktiga roll Och i moderna köpcentra i stadens utkant ligger alla de stora detaljhandelsföretagen. Så en sommardag i Norrtälje blir det trevligt trångt på p-platser, gator och torg.

Mitt i stan vid den brusande Norrtäljeån ligger turistbyrån. I dag ett centrum för samarbetet i organisationen Visit Roslagen, ägt av kommuner och näringen i förutom Norrtälje även Österåker och Östhammar. Syftet är naturligtvis att promota turismen i området, marknadsföra sig gemensamt under varumärket Roslagen och utveckla näringen till en lönsam och sysselsättningsskapande verksamhet i regionen. 

Lämpligt nog har man en stor p-plats utanför dörren och inne på turistbyrån kan man förutom det ordinarie broschyrsortimentet och kund-datorn hitta utställningar av hantverk från orten. Här kan man boka sina guidningar och evenemang i staden med omgivningar, liksom boende. När det gäller att hyra fritidsstugor i omgivningarna har man ett samarbete med den stora uthyrningskoncernen Novasol. 

En stor ljus och modern turistbyrå med en välkomnande personal, även innan den verkliga säsongen för Roslagsturismen har kommit igång.

Så här några turistbyråpoäng;

Tillgänglighet 4; Kanske inte så väl skyltad, men lätt att parkera och centralt belägen.

Komfort 4; ljus och rymlig lokal med allmän toalett 10 meter utanför.

Utbud 5; Möjlighet att få information och även boka både boende och aktiviteter

Service 4; Off season och ensam gäst i lokalen, fick man en utmärkt service. Hur klarar man det under högsäsong? Bra öppettider men söndagsstängt under vintersäsongen

S;a 17 poäng totalt.

Publicerad 2015-02-15