ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

En vinnare i svensk turism - Sigtuna


Rådhuset i Sigtuna
Foto: Linus Hallgren

Det är naturligtvis inte fel att ha Sveriges största flygplats belägen inom kommungränserna. 22,3 miljoner resenärer passerar på sin resa via Arlanda som erbjuder 20.000 arbetstillfällen. En så stor hub i resandet skapar även infrastruktur för turismen - flertalet av de stora hotellkoncernerna finns på plats. Och som turistorganisation skulle man kunna sitta med armarna i kors och förvalta de som ändå passerar med automatik. Men det gäller inte i Sigtuna.

Här har man en aktivitet som slår det mesta i svensk turism i för näringen viktiga ämnen som satsningar på hållbarhet, evenemang, information och samarbeten. Och det är inte bara den stora flygplatsen som skapar turism till staden;

Sigtuna är Sveriges första stad etablerad som arvtagare till Birka i slutet av vikingatiden på 900-talet. Staden grundades som handelsplats men blev även ett centrum för såväl kungamakt som kyrkans etablering i vårt land. Här regerade kända historiska personer, kung Erik Segersäll, liksom Olof Skötkonung - kungen som införde myntet i Sverige - med sin hustru Sigrid Storråda och dottern Ingegerd Olofsdotter, det första kvinnliga helgonet.

Under 1100-talet byggdes det kyrkor i staden som fortfarande kan visa upp en samling av såväl byggnader som ruiner från vårt tidigare kristnande. Och här residerade biskopar och ärkebiskopar ända fram till 1200-talet, när Uppsala tog över de höga herrarna.

Hotelltätt och hållbart

Visserligen innebär närheten till den stora flygplatsen att här finns ett antal stora hotellanläggningar. Men det är inte hela sanningen. Sigtunas tradition, den vackra mälarnaturen samt närheten till huvudstaden har gjort att det här även samlats ett stort antal konferensanläggningar. De lockar gäster inte bara från Sverige utan till möten från hela världen.

Räknar man årliga gästnätter så intar Sigtuna en fjärdeplats i Sverige efter Stockholm Göteborg och Malmö. Och här har man, något som ofta saknas i den svenska turismen, - ett väl fungerande samarbete på viktiga områden. Drygt 20-talet boendeanläggningar, samarbetspartners till Destination Sigtuna, träffas regelbundet för att gemensamt skapa säljbara attraktiva argument för att etablera turismen i Sigtuna på kartan. Bland annat har man kommit långt i att gemensamt göra det kommersiella boendet i Sigtuna hållbart. Staden är i dag en ”Fair trade City” och har dessutom tillsammans med i Sverige, Kosterhavets Nationalpark bivit rankad som en av 100 av ”världens mest hållbara destinationer”.

I dag serveras på stadens hotell bara ekologiskt kaffe och bjuds på ekologiskt odlade bananer. Utanför varje hotell kan du ladda din elektriskt drivna bil vid stolpar. Och konfererar du i Sigtuna kan du räkna med ”gröna möten”. Sedan flera år är hela miljötänkandet centralt i företagen. På Arlandas stora Clarionhotell har man ett miljötema som fått namnet ”VAKET”- Vatten, Avfall, Kemi, El, och Transporter -  för att skapa uppmärksamhet kring hela spektret av miljöområden. Självklart har man i Sigtuna uppmärksamhet på sina utsläpp av koldioxid där man bara under 2013 minskat utsläppen med 11 procent. Och för det man inte lyckats, planteras träd i Malawi, som kompensation. 

Matsvinnet i focus

Få områden har sluppit undan uppmärksamheten i hotellsamarbetet i Sigtuna. Senast är det maten som är under lupp och som skapat gemensamma insatser. 

Palmoljan som är en vanlig och skadlig komponent i många av våra livsmedel förorsakar dessutom stora miljöproblem där den odlas. Här har kommunen varit föregångare och i samarbetet med hotellnäringen krävt ansvar av leverantörer så att produktens skador ska kunna minimeras. Endast certifierad palmolja får användas i Sigtuna.

På programmet står nu uppgiften att minska svinnet av livsmedel. Enligt experterna så kastas nära 50 procent av världens livsmedel eller 1,3 miljarder ton årligen. Bara i Sverige slänger vi en tredjedel av våra livsmedel eller 56 kg per person och år. Och i den svenska detaljhandeln går ca en miljon ton årligen i soporna. 

Det senaste initiativet från samarbete i Destination Sigtuna är att ta vara på pensionerade värphöns som under senare år har eldats upp. Ett väl fungerande livsmedel som sigtunahotellens köksmästare nu har förädlat till välsmakande stående rätter på sina restaurangmenyer. Här delar man gärna med sig av recepten. Den första samlingen är redan tryckt och kan rekvireras från Destination Sigtuna, på länken; http://hallbardestination.se/wp-content/uploads/2012/09/150206-Dest-Sigtuna-honsrecept-web1.pdf.

Lockar med evenemang och ökar mest

Turismen är viktig för ekonomi och sysselsättning i Sigtuna. År 2013 omsatte man hela 37 miljarder kronor i näringen och man är stadigt ökande. I år liksom förra året hade man en ökning av antalet gästnätter med ca 16 procent vilket innebär att man 2014 kommit upp i nära 800 000 kommersiella gästnätter. 

Samtidigt är Sigtuna stadigt växande när det gäller antal innevånare - i Sverige intar man en hedrande 7e plats i tillväxtligan. Även här är det en uppgift som hanteras av  Destination Sigtuna. Det är en väl etablerad sanning att turismen är ett viktigt verktyg för att bygga en positiv image för en kommun - en nödvändighet för att locka nya skattebetalare och företag att etablera sig, liksom att hålla sin befolkning vid gott humör.

Under året bjuder man därför såväl bofasta som besökare på ett antal upplevelser och evenemang. Förutom den pittoreska trästaden med sitt lilla rådhus, har man sevärdheter i omgivningarna i form av slott och herresäten. Här ordnas en litteraturfestival på sensommaren, julmarknader, bilrallyn, längdlopp och mycket annat. Turistbyråservice har man förutom i staden även på Arlandas terminaler 5 och 2. Här i samarbeten med flygplatsen och Stockholm Visitors board.

Destination Sigtuna AB etablerades 1992, ägs till 60 procent av näringen och 40 procent av kommunen. 

Mer information hittar man på hemsidorna www.destinationsigtuna.se och  www.hallbardestination.se.  

Publicerad 2015-02-18