I många år har TUR-mässan i Göteborg varit Skandinavens ledande fackmässa för turismen. Den svenska näringen har fått visa upp sig och utländska länder och destinationer har kunnat komma hit och flirta med den svenska marknaden. Några dagar i mars har det vimlats på mässan och i Göteborgs hotell- och restaurangbransch har priserna trissats upp till toppnivåer.
Nu sjunger TUR på sista versen. Visserligen har man en liten mässa i helgen för göteborgarna där man kan snylta i karamellskålarna, provsmaka lokala delikatesser och hitta sommarens utflyktsmål i den närmaste geografin. Men fackdagarna har blivit en sluten tillställning bara för några hundra inbjudna.
Svensk Turism AB som har tagit tillbaka arrangemanget för årets ”Ledarforum” bjuder in 200 av sina närmaste branschkollegor till ett seminariepass ena dagen. Naturligtvis kopplat till vimmel och galamiddag. Nästa dag öppnar man för ytterligare några hundra deltagare som också dom får vimla och bjuds på plockbuffé till ett pris av drygt 1600 kronor.
Här får man lära sig att göra hållbara evenemang, hur man blir en framgångsrik destinationsutvecklare och om vikten av omvärldsanalys, SCBs nya GEO-positionering mm.
På den gamla goda tiden då turism hette turism - som den gör i resten av världen och inte ”besöksnäringen” - som den av någon anledning numera heter här. Då gjorde dåvarande Sveriges Turistråd en aktiv marknadsföring av vårt lands turism. Inte bara på våra utlandsmarknader, utan även på den viktigaste marknaden - vårt eget land. På den tiden hade TUR en hel våning med montrar från svenska destinationer och företag. Här kunde branschen, som faktiskt totalt räknar in ca 20.000 företag, gå runt och titta på produktutbudet och årets svenska nyheter. Och här samlades svensk och utländsk press och utländska arrangörer och köpare för att samla information och knyta kontakter.
Visserligen bemannades de senaste åren, montrarna av broschyrutdelare och folk som fyllde på godisskålarna istället för beslutsfattande säljare och marknadsförare. Så affärerna blev lidande och fackdagarnas betydelse urvattnades. De svenska utställarna lämnade skeppet.
Nu är det bara en bråkdel av folket i branschen som blir inbjudna till årets fackdagar. Den viktiga samlingplats för kontakter, nyskapande och erfarenhet som TUR i många år utgjorde is no more.
Det är ingen djärv gissning att man med dagens strikta hållning har bundit ris åt egen rygg och att andra små mässor i vardande tar över marknaden. För visst måste det finnas fora för att utveckla och informera om svensk turism på ett personligt sätt. Det är inte alla som sitter och letar på nätet efter sommarens semesterupplevelser.
Publicerad 2015-03-03