ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Målgruppsanpassad turism på Stockholmsmässan


Foto: Bengt Meder

I början av mars öppnar årligen två stora mässor på Stockholmsmässan i Älvsjö. Då är det dags för båtmässan ”Allt för sjön” som brukar locka till sig nära 100.000 besökare under veckan. Och samtidigt har man i år även Vildmarksmässan som samlar drygt 30.000 besökare.

Det är två mässor som växer när det gäller för svenska turistdestinationer att visa upp sig på den viktiga stockholmsmarknaden. Och man har anpassat sig till målgrupperna, besökare båt- och äventyrs-/vildmarksfolket. De utställare man hittar är samarbeten i kustområdena, liksom natur- och vildmarksdestinationer med sina produkter och tjänster anpassade till besökarmålgrupperna.


Foto: Bengt Meder

I det digra utbudet på båtmässan av båtar, motorer och tillbehör hittar man Jungfrukusten, Västervik, Öland med flera. Här får man tips om gästhamnar och den flora av service och upplevelser som de olika skärgårdarna kan erbjuda det semestrande båtfolket. Och det intressanta är, att det ofta är från den ordinarie turistorganisationen separata verksamheter som i ett samarbete med delvis kommunala medel driver marknadsföringen av regionernas kustområdens turistiska utbud. Här får man tips och kan hämta specialdesignade broschyrer för den som kommer med båt till området.

En särskild grupp ”turism” på Vildmarksmässan

Kanoting, löpning, fiske, cykling, är några av de snabbt växande trenderna i den svenska naturen. På årets mässa finns allt representerat. Dessutom är ett växande antal kvadratmeter på mässgolvet ockuperat av de destinationer i vårt avlånga land som har produkterna för vildmarks- och äventyrsfolket. Här finns Bergslagen, Dalsland/Bohuslän Svenska Lappland, Södra Dalarna, STF, Bergs kommun, Orsa Gröklitt, Östergötlands skärgård, Roslagen med flera. Alla med riktad information till mässans speciella besökarmålgrupp. Och i Lapplandsmontern hade man till och med en shop med lokala matvaror från regionen i konkurrens med övriga montrars försäljning av löparskor, kanoter, fiskedrag, rökt korv, frystorkad mat, knivar mm mm.

Det är uppenbart att allt fler turistområden inser att man måste visa upp sig på sina viktiga markader. Med en TUR-mässa som minskat i betydelse hittar den svenska turismen nya vägar att nå ut till sina speciella målgrupper. Stockholmsmässans fackmässor, liksom  Stockholm Travelshow som två gånger om året ger utställarna en chans att möta ca 250.000 passerande på Stockholms Central erbjuder alternativ till de turistområden som inser att man måste synas på fler ställen där man möter kunden, än på sin egen, kanske inte alltid så kända, hemsida. Fler lokala och målgruppsanpassade turistmässor lär dyka upp. 


Foto: Bengt Meder

Publicerad 2015-03-07