ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

TUR - Kongress, workshop, eller mässa?


- Ja, det är ju ett nytt koncept och ska påminna om Paw-Paw. Det är möjligt att det blir effektiva möten men man tappar den sociala biten med det här upplägget, säger Zygmunt Rozpedek, sverigechef för TAL Aviation Group (til vänster) här tillsammans med Inuna Zigure, marknadsförare för Lettland ch Janis Romans på Air Baltic.
Foto: Thorbjörn Falk

Det gamla talesättet;”den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket”, stämmer nu väl in på göteborgsinstitutionen TUR-mässan i Göteborg. Efter ett antal framgångsrika år som Nordens största fackmässa, började underlaget svikta.

En moderniseringsprocess inleddes och nyskapande idéer hämtades från såväl utställare som fackbesökare. Under ett par år har experimenten avlöst varandra. Antalet sålda kvadratmeter på mässgolvet har stadigt minskat och besökarna har i stället lockats med seminarier, debatter, säljaktiviteter i workshopformat och branschmöten.

Vare år har man som journalist matats med framgångsagor om det lyckade nyskapandet på TUR från ledningen. Så även i år. Men om TUR-ledningen vill lura sig själv, så lurar man ingen annan. TUR är på fallrepet.

”Besöknäringskongressen”

Årets fackdagar började med en besöksnäringskongress. Bolaget Svensk Turism AB som numera har återfått rollen som under några år varit utlånad till Visita, som inbjudare till de senaste årens branschmöten, under namnet Ledarforum, bjöd in 200 ”toppar” till sin tvådagarssession. Här bjöds (till ett pris på 3.700:-) på seminarier, diskussioner, vimmel och galamiddag. Av de tvåhundra inbjudna till den första dagen hörsammade enligt uppgift 120 av turismens ”toppar” inbjudan. Och även om här skulle avhandlas den svenska turistnäringens viktiga framtidsfrågor, så var media för första gången portad från kongressen.

Andra dagen bjöds på seminariepass, vimmel och buffé och här släppte man in ytterligare några hundra delegater från näringen till ett pris av 1600 kronor. Även här hade man satt ett tak på 450 delegater och inte heller här var media inbjudna.

Man kan undra varför en kongress för att utveckla en växande näring hålls i största hemlighet. Bör inte turismens frågor vara öppen för en näring med ca 20.000 företag som sysselsätter snart 200.000 människor på heltid och ska inte politiker, myndigheter och inte minst allmänheten få ta del av informationen från en växande turism?

Och man kan undra varför ett företag som heter Svensk Turism AB inte gör en kongress om turism utan en ”besöksnäringskongress”?

Nästa programpunkt på TUR - Scandinavian International Travel Meet

Här har man en dag med en vad branschen vanligtvis kallar ”workshop”, men nu inte för svenska utan för för utländska destinationer, flygbolag och andra outgoing företag. Även nu var reglerna strikta. I inbjudan konstateras att enbart ”köpare” göre sig besvär. Andra med intresse att skaffa sig information om de utländska aktörerna på deras ”Travel Meet”, släpptes inte in på mässan.

Enligt uppgift stod den amerikanska nationella workshopen Pow Wow som förebild. Men den som vet hur en nationell workshop fungerar har svårt att se några likheter med SITM. 

Runt om i världen - utom i Sverige - ordnas nationella och/eller regionala workshoppar. Amerika har sin Pow Wow, Tyskland sin GTM, Frankrike sin Atout France, Österrike hade sin ACTB, Holland sin Belgien sin etc. Dessa workshoppar har till syfte att skapa försäljning internationellt av landets egna turism. Här promotas naturligtvis inga utländska destinationer och verksamheter som man gör på svenska TUR.

Till Pow Wow kommer ca 5.000 inbjudna. Självklart representanter för den amerikanska turismen. Inbjudna köpare från hela världen. Hundratals, även inbjudna, representanter för media av olika slag. Här ordnas presskonferenser, här träffas säljare och köpare i välorganiserad planering. Och här ges även säljarna möjlighet att boka tider med intressanta köpare och journalister. Dagarna avslutas med fantastiska arrangemang av den för året inbjudande staden, i ett vimmel av kontaktskapande,

Liknade workshoppar arrangeras på samma effektiva sätt runt om i världen där arrangemang som tyska GTM German Travel Mart är ett under av organisation och effektivitet och ett utmärkt tillfälle att i media sprida kunskap om landets turism.

Business Travel & Meetings forum

Den långa traditionen med TURs samarbete med SBTA - Swedish Business Travel Association skapade ytterligare en dags program på TURs fackmässa. Här fick de inbjudna konferensköparna från 34 företag i Sverige och vår nordiska grannländer lära sig hur man på Volvo hanterar sina affärsresor. Och i en mindre utställning hade man samlat 37 av de leverantörer som känt sig manade att träffa de inbjudna köparna. 

Någon risk för att spontant intresserade konferensköpare skulle komma in på årets TUR fanns inte. Dörrarna var stängda och utan vederbörlig inbjudan öppnades dom inte för någon.

I pressrummet fanns varken kaffé eller pressreleaser. Så att TUR ville sprida annat än sin egen information om årets fackdagar är uppenbart. Och den enda tidning som syntes i korridorerna var Travel News som delade ut sin mässbilaga och fanns representerad även på den Internationella Scandiavian Travel Meet. Man kan undra vem som har betalt vem?

Konsumentmässa på en femtedel av mässan golvyta

Årets TUR-mässa avslutades med en konsumentmässa. De svenska utställarna kunde räknas på den ena handens fingrar. Sålda kvadratmeter mässutrumme om man räknar bort kaféer och allmänna viloutrymmen kan möjligen ha uppgått till ca 20 procent av TUR-mässan för tio år sedan. Några trogna utställare kunde räknas in, Liseberg naturligtvis, Astrid Lindgrens värld, TUR-mässans gamle general, numera turistchef i Halmstad var där. Sveriges minsta landskap Dalsland, lockade göteborgare till sitt äventyrsland. 

Annars var utställarna även för en geografiskt välinformerad, en samling okända storheter. Tyskland - nej, England - nej, Danmark, Norge, Finland - nej. Jo lite Italien och Spanien lär man ha hittat bland montrarna på golvet.

Ja även om TUR-mässans pressreleaser i dagarna andas stor positivism och även om Svensk Turisms ordförande är nöjd med sin hemliga ”Besöksnäringskonferens”, så kan man konstatera att de besökare som lyckades ta sig in genom dörren till TURs fackdagar i år har en delvis annan uppfattning

Men det finns hopp. I Stockholm jobbar både Stockholmsmässan med sina fackmässor som lockar allt fler destinationer och turismföretagare att visa upp sig på en viktig storstadsmarknad. Dessutom har uppstickaren Fin-S med sin PR-gury Martin Ahlberg lyckats muta in både konsumentmässorna på Stockholm Central med ca 250.000 besökare och nu senast en workshop med såväl svenska som utländska destinationer i möte med svensk köpare och media.

Så det är tveksamt om TUR kan återta ledartröjan i exponeringen av den svenska turismen.

När branschen väl har insett att hemsidor inte själva löser turismens försäljningsproblem, kommer nya mässor med personliga kontakter och service att åter komplettera marknadsmixen.

Publicerad 2015-03-24