ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Hållbarhetskonferens för turistindustrin

Debatten om vår miljö och människans roll i sammanhanget är en sedan ett antal decennier en av eller kanske den viktigaste globala frågan. För en världsomspännande industri som turismen är den i högsta grad aktuell på många plan.

För att belysa hållbarheten betydelse kallade miljö och hållbarhetsföretaget Greentime i samarbete med STU Sveriges Turismutbildningar och SF konferens och event till en hållbarhetskonferens på biografen Sergel i Stockholm den 17e april.

Dagens program med ett antal väl etablerade talare gav en god insikt i hållbarhetsfrågorna med turismen i centrum. En snabbt växande världsturism skapar naturligtvis en ökande påverkan på vår jord. Det är inte bara transporter som påverkar klimatet. Ett kraftigt ökat tryck på för turismen attraktiva platser påverkar naturligtvis den lokala befolkningen och infrastrukturen. Osonskikt, vatten, kemikalieanvändning, sopor, ren luft, social påverkan  mm är naturligtvis områden där en ökad turism ställer krav på lösningar.

Konferensen uppmärksammade inte bara problemen utan gav ett antal lösningar. Och man kunde konstatera att ett flertal av dagens talare representerade ett antal väl etablerade företag med verksamhet, system och lösningar för en ökad hållbarhet för olika näringar inklusive turismen.

 

Några av dagens anförande

En spännande genomgång av läget och dagens modeller och forskning kring hållbarhet gavs av Louise Hård af Segerstad som i sin vardag sysslar med popularisera och att föra ut resultaten på området från forskares verksamhet i företaget Albaeco/communications.

Författaren Mattias Svensson intervjuades om sin nya bok ”Miljöpolitik för moderater”i vilken han förklarar sin väg från tvivlare i debatten till klarhet, förståelse och engagemang.

Under rubriken ”travel like you meen it” talade Jeppe Klockarsson grundare och ägare till Fair Travel om den kraftiga ökningen av världens turism och dess påverkan på nya attraktiva turistmål.

Hur tar vi ansvar för våra klimatutsläpp var ämnet för Mårten Lind, kemtekniker och VD för Zeromission. Ett företag som konsultar i frågan och hjälper sina kunder att beräkna sin klimatpåverkan, samt föreslår lösningar för att minska den och för att kompensera. En av hans kunder är Destination Sigtuna som kommit långt i sin turistnärings samarbeten  i klimatfrågan och som i dag förutom kraftiga minskningar av sin påverkan på klimatet, plantera träd i afrikanska Mali som kompensation.

Simon Strandvik VD i det arrangerande företaget Greentime och med bakgrund i organisationen Håll Sverige Rent, berättade om sitt hållbarhetsarbete för främst evenemang och event. Här fick man ta del av ett antal case, som lösningar i hållbarhet för bland andra Vasaloppet, O-ringen, Malmöfestivalen med flera.

Göteborg&Co har fått rykte om sig att vara ”Europas grönaste hotellstad”. Bakom det ryktet står  Katarina Torstensson som är hållbarhetsansvarig i den göteborgska turistorganisationen.. Men hon konstaterar att framgången är ett resultat av turistnäringens nätverkande och samarbeten i branschen.

”Feel good - do good” är temat för japanskinspirerade SPA-anläggningen Yasuragi utanför Stockholm. Och att temat har fungerat för anläggningen visar utnämningen av Caroline Strindmar till Sveriges bästa hållbarhetschef 2014. Hon understryker vikten av att hållbarhetsarbetet börjar i ledningen och att den även får en acceptans genom hela personalen i verksamheten 

- Vi ser inte verkligheten som den verkligen är, vi ser den som vi är, konstaterar Anneli Brinkby Hammarsten, VD för Inger individ och grupputveckling. Hon ger bidrag till lösningen av frågan hur det ska gå att skapa engagemang kring mål och hur vi ska förstå effekterna av att nå dem.

- Genomsnittssvensken lägger 12 timmar i veckan på interna möten och anser att hälften av dem är dåliga. Det är resultatet som Jörgen Dyssvold, mötesstrateg, Herr Omar, kommit fram till. Men hur man förvandlar passiva åskådare till till aktiva deltagare, presenterades här.

Dagen med temat ”hållbarhet” avslutades med samtal i grupper, summering och visning av filmen ”Trevligt folk” av Filip och Fredrik.

Publicerad 2015-04-18