ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Camping och husbilar i rekordökning


Foto: Rob Vanstone

Nu har siffrorna för campingen 2014 visats upp. Hela 15 miljoner övernattningar gör att under sommarmånaderna är campingen vårt största kommersiella boende - större än hotell, vandrarhem, stugbyar och privatboende, tillsammans. Och ökningen fortsätter. 

I Europa finns 26.000 campingplatser. Den svenska organisationen SCR samlar ca 450 medlemmar och kravet är att man gemensamt engagerar sig i marknadsföringen och administrerar sitt campingkort som även ger ett gott statistiskt underlag för verksamheten. Dessutom ställer medlemskapet vissa krav på campingens standard.

Sedan några år har man även en sjärngraderad varudeklaration på sina campingplatser så att besökaren kan välja vilken standard han vill ha på sin campingsemester. 

Husvagnen är fortfarande den stora boendeformen med drygt 70 procent av gästnätterna. På ett par år har dock husbilen vuxit från ca 6 procent 2010 till förra årets 9 procent. Tält är fortfarande aktuellt med 5,4 procent av boendet. Dessutom är campingplatserna numera Sveriges största stugbyar med ca 9.000 stugor för sugna campingbesökare.

Det är ingen hemlighet att vädret är en viktig faktor för campingen. Varma somrar är det kusternas främst västkusten, Öland och Gotland som tar emot sina gäster. Den regniga sommaren är det inlandet och storstäderna som lockar med upplevelser under tak.

En växande husbilsflotta ställer särskilda krav

I dag rullar 75.000 svenska husbilar på våra vägar och under förra året ökade antalet med hela 13 procent(jmfr husvagnar 281.00) Och i Europa där husbilen har varit på modet under längre tid finns nära 1,6 miljoner husbilar.

De nya husbilsägarna är ofta nya campare. Man räknar med att ca en tredjedel av husbilsägarna har bytt från båtlivet till husbilen. En tredjedel är äldre som sålt sin villa eller sommarstuga och nu siktat in sig på en mer ambulerande fritid.

Husbilsfolket har även andra vanor än den traditionella camparen. Man har i sitt boende även dusch och toaletten med sig och vill därför oftare slå sig ner i centralare delar av städer, sevärdheter och upplevelser. I Europa hittar man ofta ”ställplatser” centralt belägna, vid hamnar, vingårdar etc. I Sverige har vi ännu inte kommit gång med den servicen till husbilsfolket även om man från SCR har målet att bli Europas bästa husbilsland. 

I dagarna invigs en ny modern ställplats i regi av en av campingvärldens nya kedjor Nordic Camping & Resort. En modern helautomatisk anläggning för ett 50-tal bilar - dock belägen vid en av Stockholms förorter en bra bit utanför stadens centrum.

Campingen ger stora exportintäkter

Franrike är Europas största campingnation med nära 100 miljoner gästnätter årligen. Här intar Sverige en hedrande sjundeplats med våra 15 miljoner gästnätter. Visserligen är svensken den mest frekventerade gästen på våra campingplatser med 77,4 procent av beläggningen. Men hela 3,4 miljoner gästnätter belades av våra utländska gäster. Våra norska grannar är mest vanliga med ca 12 procent av våra gästnätter, tyskarna med 5,4 procent. Holländarna är en snabbt växande grupp med ännu blygsamma 1,7 procent och danskarna den enda något minskande gästkategorin med ca 1,2 procent av gästnätterna.

En ny säsong är på väg. Om väder och vind tillåter - mot nya rekord för svensk camping.     

Publicerad 2015-04-25