ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Tysk turism dubbelt så stor som tysk bilindustri!

Få har väl missat bilmärken som Volkswagen, Audi, Mercedes, BMW, Opel, Porche och tyska Ford med flera. Och nog har man intrycket av att den tyska bilindustrin är en av de tyngsta bidragsgivarna i den tyska ekonomin och välfärden. Men faktum är att tysk turism med sin omsättning på 280 miljarder Euro är dubbelt så stor som hela den tyska bilindustrin och på en sjundeplats på listan över världens stora turistnationer.

Isolerar man den Europeiska turismen som står för mer än hälften av världsturismen så ligger Tyskland på en andra plats efter Spanien men före Frankrike och Italien som båda lockar en större andel av värlsmarknadens turister.

När vi svenskar tar oss ner genom Europa - vi tillbringar ca 1.8 miljoner övernattningar i Tyskland,  nästa lika många som tyska turister i Sverige -  så är det nog mesta bara den fria farten på autobahn eller taxfree-frestelserna vid de tyska bordershopparna i färjelägena, vi upplever. Men allt fler av världens turister får tips om och lockas av den rika kulturen och mängden av spännande upplevelser Tyskland kan erbjuda vid sidan av allfarvägen. Tyskland är inte längre bara värt en omväg - landet är värt en resa.

 

Här säljer man sin turism på världsmarknaden

Den tyska turistorganisationen German National Tourism Board förvaltar de ca 400 miljoner Euro som man årligen får från skattebetalarna och samarbetspartners, Här skapas ständigt nya kreativa marknadsföringsinsatser, för att öka och stabilisera sin marknad. Årligen samlar man viktiga delar av sitt produktsortiment, ca 360 tunga aktörer i branschen i en workshop. Ett tusental arrangörer och inköpare från hela välden, flygs in till en tvådagars session där säljare möter köpare. 

Olika delar av Tysklands städer och regionen kämpar för att få stå värd för evenemanget. Post- och pretours arrangeras och workshopen är ett under av effektiv organisation med datoriserade mötesplaner för säljare och köpare såväl inför som under arbetsdagarna.

På kvällarna får årets arrangörer visa upp sig med festligheter och information om sina turistiska attraktioner i form av sevärdheter, musik, mat/dryck och upplevelser. Ett viktigt, informellt och säljande ”vimmel”.

 

Thüringen - mitt i Tyskland

Tyskland är indelat i 16 länder - alla med en stor del självbestämmande. Alla samlade i ett förbund, med en gemensam regering. Därav det officiella namnet Förbundsrepubliken Tyskland.

Mitt i landet ligger Thüringen, som stod för värdskapet av GTM German Travel Mart - årets Workshop. Huvudstaden Ehrfurt och grannstaden Weimar delade på värdskapet.

Erfurt är en stad med ca 200 innevånare. här ligger ett av Europas äldsta universitet där reformatorn Martin Luther 1505 tog sin examen på den filosofiska fakulteten. 

Under den tyska politikern Willy Brandt ordnade man här, redan 1970, det första toppmötet mellan dåvarande DDR och Västtyskland.

Weimar känner den historieintresserade till då staden efter det första världskriget gav sitt namn till den första tyska republiken ”Weimarrepubliken”. Etablerad 1919 och kvar till nazisternas övertagande av regeringsmakten, år 1933.

Här har även litterära kändisar som Schiller och Goethe satt sina spår med sina bostäder statyer och ett goethemuseum. Här bodde även kända namn som filosofen Friedrich Nitzsche kompositören Frans Liszt och grundarn av funktionalismen och ”Bauhaus-skolan” för arkitektur och konst, Walter Gropius.

Thüringen har sina likheter med Sverige. Naturen är en av de viktiga säljargumenten för landets turism, sommar som vinter. 13.000 kilometer vandringsleder i några av Tysklands största skogar. Här rör man sig i ett land där hela 37 procent av ytan tas upp av skyddade naturparkområden. Men till skillnad från de svenska nationalparkerna som tar upp ca 13 procent av Sveriges yta, ser man till att människorna här får tillgång till naturen på ett  informativt och varsamt sätt. Där man med vandringsstigar, cykelvägar och inte minst en spektakulär park på 15-20 meters höjd i trätopparna, ger oss möjligheten att se skogen från ovan. Här arbetar man tillsammans med de omgivande turistföretagen och ser till att infrastruktur med mat, boende, uthyrning av cyklar, guidning mm finns på plats för gästerna.

 

En omfattande pressinformation

Självklart har den tyska turistorganisationen insett att den årliga workshopen även är ett utsökt tillfälle att informera väldens media om sitt lands turistiska företräden. Ett par hundra journalister från olika media i hela världen blir inbjudna. 

Förutom att man samlar till en presskonferens där den tyska turismen redovisas i planer och siffror får man naturligtvis all information om det land - i år Thüringen - i vilket workshopen hålls. Den tyska järnvägsorganisationen DB - Die Bahn har sin stående programpunkt på presskonferensen, liksom ofta andra tunga samarbetspartners.

Media är välkomna till samtliga pre- och posttours som ordnas i samband med workshopen. Särskilda pressprogram, lokala guidningar och annat finns att anmäla sig till och har man som journalist speciella önskemål hittar man lösningar även på det.

 

Nya projekt, nya målgrupper

Den tyska turistorganisationen jobbar aktivt med sin marknadsföring i femårscykler. Förutom att man har en väl utvecklad undersöknings- och analysfunktion där landets turistprodukter och de utländska marknaderna ständigt följs upp, så har man en ständig lyhörd dialog med landets turismföretagare och organisationer.

Varje år skapas samarbeten i nya femårscykler där nya produkter och målgrupper definieras och bearbetas. Kultur är ett av landets huvudargument. Kompositörer, författare och andra kändisars jubileer står ständigt på aktivitetslistan. Martin Luther dyker då och då upp som tema och 2017 är det ett 500-årsjubileum där man lockar till sig världens turism med ett digert historiskt program om reformatorn. 

Men även andra områden speglas i de kommande årens marknadsföring. I år handlar det om ”traditioner och vanor”. Medan nästa års huvudtema siktar in sig på naturen med temat ”Holidays in the heart of nature”. Lite senare fångar man upp den tyska maten i temat ”Culinary Germany”. 2020 är det dags för Bethoven etc.

Men det finns utrymme för kompletterande teman som årets ”Barrier free Germany”, där man slår ett slag för landets satsningar på funktionshindrade i turismen.

Man kan konstatera att med en kreativ marknadsföring där olika turistiska områden belyses fångar man olika målgrupper genom åren och visar upp sig i för målgrupperna passande mediakanaler.

Uppenbarligen är det en vinnande strategi för den tyska turismen. Med ökningstakter väl över det Europeiska genomsnittet (och den svenska)har man gjort den tyska turismen till en industri värd 4,4 procent av den tyska bruttonationalprodukten (jmfr Sverige ca 3 procent).Samtidigt har man konstaterat att turismen har bidragit till att skapa en ökande positiv image i världen för Tyskland och tyskarna - en viktig grund för ytterligare ökning av en modern tjänsteindustri som turism, liksom för övrig industri.         

 

Publicerad 2015-05-11