ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Turkiet bygger turism med EU-pengar


Foto: Uno Grönkvist

Turkiet tillhör de hetaste turistländerna. Inte minst vi svenskar älskar att resa dit, mycket beroende på det tilltalande kostnadsläget. Men det är Istanbul eller badorterna längs kusterna mot Medelhavet som alla söker sig till. Den östra delen av det stora landet ligger i skuggan av turistströmmarna.

Nu ska det bli ändring på det! Vilda Östern ska upptäckas och dessa ansträngningar backas upp av EU. För hur konstigt det än kan låta så pumpas EU-miljoner in i sådana projekt fastän Turkiet inte är medlem av den Europeiska unionen. Visserligen ingår det i kategorin kandidatländer, men medlemskap lär dröja enligt experterna. Detta hindrar inte att européerna bidrar med runt €60 miljoner i åtta projekt i östra Turkiet på några få år.

För ett av dessa avslutas den första fasen nu i juni. Det gäller ”Mardin 1st Street Facade Renovation Works Project” och som namnet anger handlar det om fasadförbättringar. 1st Street delar Mardin mitt itu och påminner om Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm eller Ströget i Köpenhamn. Det är den som alla turister besöker och det är längs den som de finare hotellen, restaurangerna och butikerna ligger. Men den var sliten och husfasaderna sunkinga så det behövdes ett rejält lyft. Det var här som EU kom in i bilden och satsade ca €8 miljoner under en tvåårsperiod.  Som konsult anlitades ATC, ett Wienbaserat företag specialiserat på turismutveckling.

För det handlar inte bara om uppsnyggade fasader. Inventering och analyser, utarbetande av planer och inte minst marknadsföring utgör viktiga inslag i det långsiktiga arbetet på att locka utländska turister till Mardin. För att göra detta möjligt har byggts en ny flygplats på bekvämt avstånd från staden. 

Invånarantalet är ca 125 000, de flesta turkar men också många kurder. Avståndet till den syriska gränsen är endast tre mil, men säkerhetsläget är stabilt. I de här trakterna levde människor redan fyra tusen år före Kristus och historien gör sig påmind överallt. Inte minst i alla religiösa byggnader. Här blandas moskéer, kyrkor och kloster, staden är en smältdegel både vad gäller raser och religioner. Läget vid Sidenvägen har säkert bidragit till detta.

Staden är belägen på en höjdplatå drygt tusen meter över havet och högst uppe på ett berg tronar slottet byggt i slutet av 900-talet. Numera återstår endast murarna av detta örnnäste. Utflykterna går till uråldriga kyrkobyggnader där präster utgör ciceroner och berättar om tider som flytt.      

Basaren kan man däremot med fördel besöka ensam. Den är liten i förhållande till den världsberömda basaren i Istanbul, men den är genuin och trivsam. Trots det centrala läget mitt i Gamla stan intill huvudgatan var där få turister vid mitt besök. Förklaringen kan vara att här lyser souvenirer med sin frånvaro. Istället säljs ting som lokalbefolkningen behöver i sin vardag. Då och då avbryts lugnet av ett klapprande ljud. Det är transportåsnor som skrider fram på de blankslitna gatustenarna mitt bland kryddsäckarna och kaféborden.      

Varför ska man bege sig till denna del av världen, fjärran från bad och hektiskt nöjesliv? Kanske just därför! Att uppleva historiska trakter inbäddade i en förförisk stillhet. Att möta människor som ler och är vänliga utan kommersiella avsikter. Att flyttas tillbaka i tiden och slippa trängas med andra turister.

I slutet av mitt besök firas den första fasens avslutning i det projekt som man tror komma att betyda så mycket för stadens framtid. Ett karnevalståg intar 1st Street, torget fylls med musik och intill hålls tal av guvernören och borgmästaren. Brandkåren har ryckt ut med sin stegvagn för att en kvinnlig akrobat ska kunna fästa sitt rep i den och utföra sina konster högt över publikens huvuden. Som kulmen utses stadens vackraste åsna.

Publicerad 2015-05-25