ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Turismens historia


Professor Wiebke Kolbe professor på historiska institutionen I Lund ska undervisa i turismens historia – ett eftersatt forskningsområde.

Industrialismen, en växande medelklass och den lagstadgade semestern. Tre ingredienser som fick turismen att börja växa. 

Det är därför vi i dag har grisfester på Mallorca, dansbandscamping i Värmland och kulturkryssningar längs ryska floder.

- Turismen både speglar och påverkar samhället. Och innan vi fick semester så kunde ju ingen åka på nån resa, säger Wiebke Kolbe, professor på historiska institutionen på Lunds universitet.

Nästa år kommer Sveriges första kurs i turismens historia. Och har fått det raka namnet ”Den internationella turismens historia 1800-1980”. Men det forskas inte så mycket i ämnet – inte än.

- I Sverige finns det knappt någon forskning alls. I England däremot ganska mycket. Förmodligen därför att England var det första landet som industrialiserades. Turismen började nästan samtidigt som en reaktion till industrialiseringen, förklarar Wiebke Kolbe. 

Professor Kolbe, med rötter i norra Tyskland, har mest forskat kring tyska havsbad från 1800-talet fram till krigsslutet 1945.

- Från början var det bara överklassen och eliten som åkte till havet och badade. Men från 1880-talet så började allt fler att ta badsemestrar. Till exempel så upptäckte man Mölle vid sekelskiftet. 

Fast den riktiga massturismen tog fart först efter 1945. Då hade krigsdånet tystnat och längtan efter att åter kunna resa fritt växte.

Så turismens historia är egentligen semesterns historia.

- Genom att semesterresorna blivit tillgänglig för allt fler har turismen demokratiserats. De sista som fick semester var väl bönderna som hade svårt att resa bort från djuren. I dag har runt 80 procent av Europas befolkning råd att resa på semester, slutar Wiebke Kolbe.

Publicerad 2015-06-03