Redan de gamla romarna som under romarrikets storhetstid för ca 2000 år sedan hade etablerat sig långt uppe i Europa började odla vin i dagens Tyskland. Vinet var då som nu en viktig ekonomisk faktor och hade sin roll bland annat som betalningsmedel till den romerska hären.
Runt om i de ca 13 vindistrikten i Tyskland hittar man rester från den romerska tiden och delar av de terrasser som än i dag används till vinodlingen på bergsluttningarna har sin uppkomst från den perioden.
Efter romarrikets fall tog kyrkan hand om vinodlingen. Här etablerades kloster där munkar och nunnor fick sin utkomst från vinet. När så den franske härföraren och kejsaren Napoleon invaderade Tyskland fick kyrkan stryka på foten och vingårdarna styckades och delades ut till befolkningen.
I dag har man i Tyskland ca 20.000 professionella vingårdar. Och räknar man de marker som odlas av hobbyodlare så kommer man upp till ca 80.000 vingårdar. Men arealerna är ofta små. Eftersom vinet är en lönsam gröda kan så små arealer som ett par hektar försörja en familj beroende på var den ligger och hur mycket arbete det krävs för att få en skörd. De mindre gårdarna är ofta anslutna till ett kooperativ till vilket man levererar sina druvor, som sedan i gemensam anda förädlar fram vinet och marknadsför det. Men har man vinstockar på en yta av ca 10-15 ha och uppåt gör man sina egna viner från druvor som främst Riseling, Pinot, Müller-Thurgau etc.
Ca 100.000 hektar vinodlingar har man i de Tyska distrikten vilket ska jämföras med Spaniens ca 1 miljon ha, Frankrikes 700.000 och Italiens ca 680.000 hektar.
Marknaden finns - uppköpare som svenska Systembolaget med sina 430 butiker är en av de största. Men en av de viktigaste försäljningsställena är hemmamarknaden i
Tyskland där ca 60 procent av vinet konsumeras och säljs på plats i de regioner där vinet odlas och produceras, liksom i detaljhandeln överallt i landet. Så visst är vinproduktionen en viktig näring, men där de odlas är även turismen en nödvändig och väl utvecklad industri.
Två näringar i symbios
Den som har lämnat Autobahn och givit sig in i något av de 13 Tyska vindistrikten, kan konstatera att här finns mycket att uppleva för en besökare. Först kan man notera att vinstockarna växer på bergssidor i sydläge. Traditionen att odla vinet är så gammal att dåtidens transportvägar var de tyska floderna som rinner i dalgångarna. Det är ingen slump att det är vid några av de kända tyska floderna som vinregionerna är lokaliserade och som har givit namnet år Moselvin, Rhenvin etc.
De söta vinerna är den tyska specialitén med ca 60 procent av produktionen. Men en yngre generation odlare, liksom konsumenterna ställer nya krav. Moserande vin kallad Sekt är starkt på frammarsch. Unga människor efterfrågan vinet och tillverkningen de senare åren har kraftigt ökat. Vita viner har varit dominerande i den tyska produktionen. I dag med druvan Pinor som används såväl till vitt, till rosé som till rött vin har man ändrat sin produktion. Kvalitetsviner är numera prioriterade på grund av konkurrensen med de stora vinländerna runt om i världen
Det är ingen överdrift att konstatera att de gamla vinregionerna är med sin natur några av de vackraste delarna av Tyskland. Hit lockas den inhemska såväl som utländska turister av många skäl. Och infrastrukturen är välkomnande med boende, mat, vinprovningar, camping och aktiviteter som vandring, kanot, cykelvägar, kultur, kryssningar och mycket av det som en turist kan önska sig.
Vinhuvudstaden är Mainz i Rheinland-Pfalz några mil från det Tyska ekonomicentrat i Frankfurt där floderna Rhen och Main flyter samman. Staden anlades för 2000 år sedan av Romarna som en viktig militär utpost mot norr och blev under många sekler under medeltiden en av Tysklands viktigaste städer. En stadens kändis är mannen som utvecklade boktryckarkonsten Johann Gutenberg och som också tryckte den första bibeln i flera, än i dag, existerande exemplar. 90 procent av staden omvandlades till grus under andra världskriget men är i dag återskapad i moderna byggnader med fasader av historiskt snitt. Och i vinregionerna ligger många av de äldsta städerna i norra Europa. Som exempelvis i Moseldalen Trier, grundad av den romerske kejsare Augustus 0016 f kr som regionshuvudstad och med nio av sina byggnader samlade i ett av UNESCOs världsarv.
Alla vinregionerna värda besök…
….Men för att ge ett exempel på samverkan mellan vin och turism så blir Moseldalen ett exempel. Floden Mosel - 55 mil lång - rinner upp i Frankrike. Passerar Luxemburg och rinner ca 20 mil på den tyska sidan innan den i staden Koblenz flyter ut som Rhens längsta biflod.
På båda sidor i den tyska Moseldalen ligger ett pärlband av 132 städer och byar. Här bor ca 350.000 invånare som antingen huvudsakligen arbetar i servicenäringar, med vin eller med turister, ofta med båda. Årligen tar man emot 2.3 miljoner gäster, som gör nära sju miljoner övernattningar. Varav ca 700.000 är utländska gäster. Men räknar man in även dag-gäster till dalen, får man lägga till hela 25 miljoner årligen.
Här finns 100 campingplatser och nära 50 ställplatser för de dryga 50.000 husbilar som besöker området.
Moseldalens turism omsätter 1,5 miljarder Euro och sysselsätter nära 30.000 på heltid.
Längs de smala vägarna som på båda sidor följer flodens kurvor och binder samman byar och städer ligger, enligt offentlig statistik som registrerar alla med fler än 9 rum ca 875 hotell som står för ca 44 procent av överattningarna. Till det ska läggas ca 1000-talet enklare boendelternativ, varvat med minst tusentalet provnings- och försäljningsställen för vin.
Inte bara för vinexperterna
Även om vinet är en av de viktigaste reseanledningarna för turismen så finns här en uppsjö av upplevelser och aktiviteter vid sidan om.
”Hiking” - vandring är en av de stora aktiviteterna i Europa och Moseldalens natursköna kuperade landskap är en av de populära destinationerna för aktiva vandrare. Bergssidorna och dalgångarna genomkorsas av vandringsleder, väl utmärkta och marknadsförda. Till en av de populära vandringslederna genom vindistriktet Mosels grannregion Ahr-dalen räknade man in under en säsong hela 1,2 miljoner vandrare. Och här kan man om man vill vandra på egen hand eller med en kunnig guide som berättar om omgivningarna, kulturminnen och naturligtvis om vinodlingarna.
Cykelturism är en annan starkt växande aktivitet som i flera år skapat många tiotals mil väl preparerade cykelvägar i regionen. Självklart kan man hyra sin utrustning och få service om/när man behöver. Och på snart sagt alla boendeanläggningar finns cykelställ och lås att låna för den cyklande gästen
Vill man varken gå eller cykla kan man på vissa ställen i dalen hyra en segway för en exkursion i omgivningarna. För 25 Euro får man en kurs i att ta sig fram elektriskt på två hjul. Och för en större slant får man en guidad tur på sluttningarna bland vinrankor och romerska kulturreliker.
Floden och dess biflöden är naturligtvis trafikerad. Inte bara av de stora lastfartygen som trafikerar inlandet i såväl Tyskland, Luxemburg som Frankrike från nordsjöhamnarna med sitt gods. Här ligger kryssningsfartyg för längre färder med övernattningar eller för kortare sightseingturer längs spännande flodavsnitt. På sina håll kan man göra sin egen sightseeing på vattendrag genom områdets nationalparker med en hyrd kanadensare.
Ett av Tyskland mesta turistiska säljargument handlar om kultur och det historiska arvet. De tyska vindistrikten är flera tusen år gamla kulturbygder. Här finns byggnader och ruiner från romarriket. Här finns de tyska riddarborgarna. Här finns de stora kyrkobyggnaderna och klostren. Här finns korsvirkeshusen och städernas smala gator med kullerstenar. Här finns muséerna med den tyska historien, naturligtvis med fokus på vinet och vintillverkningen genom årtusendena. Bara här i Moseldalen erbjuder man ett konsertprogam med 50 klassiska konserter från juni till oktober.
Men den som kommer hit för vinet kan räkna med att bli uppvaktad. Man kan inte röra sig många meter utan att stöta på ett försäljningsställe för vin, i kollektivens moderna utställningar och butiker, eller hos den egna vinodlaren. Och självklart kan man på lika många ställen provsmaka traktens produkter bara som en upplevelse eller som köpare. 60 procent av den tyska vinproduktionen på ca 10 miljoner hektoliter köps och konsumeras i landet. Många tyskar liksom utländska gäster föredrar att prova och köpa sitt vin på plats. En avgörande faktor för den lokala ekonomin och sysselsättningen.
Den tyska orgnisationsförmågan är omvittnad - ”ordnung muss sein”. Den som vill veta mer om vinturismen, turism i Mosel eller den växande tyska turismen generellt, kan botanisera i tre organisationer och på deras hemsidor;
För vinintresserade och intresserade av info om de tyska vindistrikten kontaktar man Deutsches Weininstitut med huvudkontor i Mainz, hemsidan www.germanwines.de och med kontor i Stockholm med hemsidan www.tyskaviner.nu
Information om Moseldalen hittar man på www.mosellandtouristik.de
Tyska turistbyrån med kontor i Sverige har hemsidan www.germany.travel/se
Publicerad 2015-06-12