ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Stockholm på 48e plats i internationellt ”ölprisindex”

Det finns många hjälpmedel för turisten att bedöma kostnadsläget i ett land man avser att besöka. Mest känt är tidningen The Economists sedan många år etablerade ”Big Mac index”. Här ställer man priset på landets Big Mac i relation till det amerikanska priset på motsvarande hamburgare. Eftersom Mc Donalds med sin Big Mac finns representerad med få undantag i alla världens länder ges en god bild över kostnadsläget och valutans värde dit man planerar sin resa.

Sedan många år har Sverige en mindre hedrande tätplacering bland de dyra länderna. Vi serverar en av världens dyraste Bic Mac och är bara slagna av kostnaden i Schweiz och Norge. Billigast är den i Indien där man betalar ca 25 procent av vad den kostar i svenska kronor.

Sedan något år har ett nytt index för internationella kostnadsjämförelser etablerats nämligen ”Go Euro Beer Price Index”. Här har man kollat upp i 75 städer över hela världen hur mycket öl man får för 10 US dollars. Man har redovisat ölpriserna på de man köper i butik och de som serveras i barer och restauranger och även gjort en sammanvägning till ett ”overall average price”. Här redovisas även hur mycket öl man dricker per capita i de olika städerna årligen och den årliga kostnaden.

Billigast öl får man i den polska staden Krakow och i Ukrainska Kiev där man också är flitiga öldrickare. Dyrast är ölet återigen i Schweiziska Geneve tätt följt av Hongkong och TelAviv. Stockholm hamnar på en 48e plats men är en billigare ölstad än både Köpenhamn, Oslo, Helsingfors och London.

Vi konsumerar enligt den här listan ca 63 liter per capita och betalar för det i genomsnitt 689 US dollars per år.

GoEuro jämför även kostnaderna i olika länder för transporter med buss tåg och flyg som man redovisar på sin sida www.Goeuro.com. 

Publicerad 2015-07-07