ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Se fjällen från en cykel.

Till skillnad från alpernas turistområden har de svenska fjällen haft svårt att locka turister under barmarksäsongen. Bristen på reseanledning har varit ett problem och vinterns skidåking med liftintäkter och uthyrning har varit en svårslagen intäkt.

Men nu börjar det röra på sig i de svenska skidområdena. Den allt populärare cykeln har blivit anledningen till en ökad turism. Under flera år har begreppet ”downhill” spritts bland vinterns skidbackar. Downhilllöpor i olika svårighetsgrader har byggts och liftarna har kompletterats med tekniken att bära cyklar uppför backarna. I uthyrningsstugorna har skidorna fått ge plats åt de speciella cyklarna som behövs liksom hjälmar och övrig säkerhetsutrustning som den seriöse cyklisten använder. Här ordnas utbildningar för nybörjaren och tävlingar för de etablerade och proffsen.

Att vandra med mountainbike

På senare år har fjällen dragit till sig en ökad turism. Såväl svenskar som internationella gäster vill uppleva naturen och vildmarkslivet. Och även om det svenska vädret inte alltid främjar utomhusaktiviteter så är STFs fjällanläggningar ofta fullbokade under sommarsäsongen.

Numera har vandringen fått konkurrens av cykeln på fjället. I de slingor som vintertid pistas för längdskidor, på grusade småvägar och på fjällens rösade stigar får vandrarna nu se sig passerade av mountainbikes. En cykeltur på fjället ger dig möjligheten att avverka längre sträckor och du slipper packningen på ryggen, menar man.

I dag satsas på cyklar längs hela fjällkedjan. Uthyrning och service finns på plats. Allt fler för cyklar anpassade leder finns att välja mellan. Här ordnas tävlingar för amatörer och proffs. Och cykelturisten skapar liv i den övriga turistiska infrastrukturen på orten. Nya lönsamma sommarprodukter växer fram i sommarens svenska fjällvärld.

Publicerad 2015-07-13