ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Sent ska syndarna vakna

Tretton procent av Sveriges yta är nationalparker. Med få undantag troligen de minst besökta kvadratkilometerna i vårt land. Här passerar en och annan rösad led och någon övernattningsstuga på ett par mils avstånd, samernas renar och ett antal inplanterade vargar. Men välkomnande turistisk infrastruktur i omgivningarna får man leta efter. 

Självklarheter som tillfartsvägar och parkeringsplatser i anslutning, boende, mat, guider, information och övrig turistisk aktivitet lyser med sin frånvaro.

Nyligen har vi i dessa spalter berättat om tyska och amerikanska nationalparker där man släpper in och tar hand om gäster, nyfikna på naturen, växter och djur. I Tyska Türingen som är en av Tysklands naturskönaste regioner, har man avsatt hela 37 procent av ytan till nationalparker. Här är naturen ett av de viktiga argumenten för att locka turism till området och här finns naturligtvis vandringsstigar, cykelleder, guider och i omgivningarna hela den viktiga turistiska infrastrukturen som skapar lönsamhet och arbetstillfällen till bygden.

I Yosemite nationalpark i USA som vi nyligen skrivit om, tar man under ordnade förhållande emot fyra miljoner besökare. Parken genererar till sin omgivning ca en halv miljard dollar i turismintäkter. Parkmyndigheterna i USA konstaterar att en dollar investerad, ger tio dollar tillbaka.

Nu har ”branschorganisationerna” Visita och Ekoturismföreningen vaknat och författat en debattartikel (DN den 15 juli) där man går ut och nyvaket konstaterar att grannlandet Finnland har en omfattande aktivitet för att ge människor chansen att uppleva landets nationalparker. Här har sedan flera år skapats turism med positiva förtecken för glesbygden i parkernas omgivningar. 

Nu vill debattörerna att skattebetalarna ska stå för 10 miljoner i bidrag för att man ska få fart på turismen även kring våra 29 svenska nationalparker.

Såväl den tidigare som nuvarande svenska regeringen har emellertid uppmärksammat nyttan av att få människor och inte minst utländsk turism, att uppleva våra unika naturområden. När man för något år sedan liberaliserade regelverket i parkerna och öppnade för varsam turism, övervakat av länsstyrelserna, hamnade Ekoturismföreningen tillsammans med LRF på barrikaderna med sina protester mot besluten. Dagens regering har aviserat nära 350 miljoner i en kommande budget, för att satsa på fler naturvårdade områden samt att investera i tillgängligheten i de redan existerande. Så politikerna har insett möjligheterna.

Runt hela världen är natur och skyddat växt och djurliv en viktig reseanledning som skapar såväl jobb som intäkter. Det känns tryggt att de svenska företrädarna i vår turistnäring äntligen har insett det. 

Publicerad 2015-07-15