Till skillnad från många i krisens Grekland betalar svenska företag skatt och moms på omsättningen i sin verksamhet. För att se till att inga pengar hamnar direkt i fickan ska man här i Sverige kunna redovisa varje transaktion. Så omsätter man mer än ca 180.000 kronor årligen säger lagen att det måste finnas en kassa-apparat med ett register som noterar varje försäljning. Här ska skattemyndighetens fogdar kunna begära redovisning så att samhället får sitt till den gemensamma välfärden.
Problemet är att alla kassaregister kräver el. Även ett batteridrivet register måste laddas upp för att fungera. Dessutom har vår byråkrati satt upp strikta regler för hur man får hantera elektriska apparater i utomhusmiljö.
Det här skapar problem för många av den svenska turismens aktörer; torghandeln, ambulerande ”knallar” som drar folk till orternas marknadsdagar, fäbodar, våffelstugor - kort sagt all turistisk verksamhet på platser där elen är en sällsynthet får problem att leva upp till regelverket.
Byråkrati i all ära, men man kunde ju tänka sig att hitta en lösning för dispenser. I dag är kassaregisterfrågan upp till prövning i Högsta Förvaltningsdomstolen för den populära dalafäboden Karl Tövåsen, utan el, efter avslag i de två underrätterna. Dags att anpassa byråkratin till verkligheten?
Publicerad 2015-07-16