ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Högre skatter på drivmedel drabbar turismen

För ett antal år sedan införde Stockholm en trängselskatt för att främst få ner biltrafiken i staden, men sannolikt med baktanken att dra in mera skattemedel till kommunen. Några år senare följde Göteborg efter med en skatt på bilismen i samma syfte. 

På 1970-talet var priserna på drivmedel för bilar allvarligt i gungning. Priserna skenade på grund av kriget 1973 mellan Israel och deras grannar. De oljeproducerande länderna valde då att med prisvapnet straffa västländerna som tagit parti för Israel i konflikten. Här infördes ransoneringar och som sagt priset för att ta sig fram med bil steg dramatiskt.

I samband med det gjorde analysavdelningen på dåvarande Sveriges Turistråd en undersökning om hur den bilburna turismen påverkades. Resultatet var entydigt. Varje marginell höjning av bränslepriserna skapade en motsvarande dramatisk minskning av turismen i landet. Enligt TDB, landets 25-åriga turismundersökning med 24.000 intervjuer årligen, konstateras att vi svenskar transporterar oss med våra bilar till drygt 80 procent för vår turism. Och tittar man på Tillväxtverkets gränsundersökning IBIS så kan man konstatera att mer än 35 procent av den inkommande turismen transporterar sig med bil. Till det kommer en stor växande grupp husbilsturister samt de mångtaliga bil-&husvagnsturisterna som i ökat antal befolkar våra campingplatser.

Om några år kommer Sverige att ha Europas högsta bensin- och dieselskatt om regeringens förslag genomförs. I dag är vi bara slagna av Holland och England. Två tätbefolkade länder   med i Holland 400 personer per kvadratkilometer att jämföras med Sverige ca 20 personer per kvadratkilometer. Redan i dag levererar bilismen 60 miljarder i skatter medan endast ca 25 miljarder används till vägar, annan infrastruktur och kostnader för våra biltransporter. 

Man talar om en avfolkning av landsbygden. Med en årlig ökning av hushållens kostnader på drygt 5.500 kronor årligen i drivmedelsskatter, så lär det bli i första hand hushållen på landsbygden som drabbas tillsammans med vår turistindustri.

Att med skattemedel strypa transporterna i ett så glesbefolkat och avlångt land som Sverige är dålig politik och ett hårt slag mot såväl turismen som andra transportberoende näringar.

 

Publicerad 2015-08-31