ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Frankrike saknar de svenska turisterna

Svenskar är ett resande folk. Men vissa länder får fler besökare än andra. Förutom ett besök i våra grannländer är det sol och bad samt en väl utvecklad charterindustri som styr vårt resande i stor utsträckning. Med charterns snabba och bekväma flyg övergavs den franska medelhavskusten och längre bort liggande destinationer lockade.

Spanien med Kanarieöarna är för oss svenskar det klart ledande målet för vår utlandsresor med över 2 miljoner besök årligen. Turkiet har dykt upp på tio-i-toplistan liksom Grekland och Thailand när vi flyr undan vårt sommarklimat till värmare stränder.

Men faktum är att nummer fem och sex på den svenska turistens mest-besökta-lista är Tyskland och England med dryga en miljon besök årligen. Först därefter kommer Frankrike, Italien och USA med 650-680.000 svenska besökare(TDB 2013).

Ile-de-France lockar mest

Ile-de-France , ”den franska ön” är regionen med huvudstaden Paris. Hit reser 30 miljoner turister årligen och staden toppar ligan som världens mest besökta turistdestination. Här är ett måste att bese Leonardo Da Vincis Mona Lisa som hänger på Louvren, gå på Moulin Rouge, uppleva Eiffeltornet, katedralen Notre-Dame, Triumfbågen, ta en öl eller kaffe och titta på folket från en uteservering vid Champs Ellyssé och kanske göra ett besök på Disneyland.Det är främst hit de svenska turisterna reser. Nästa hälften av svenskar som turistar i Frankrike gör sitt besök i huvudstaden, ofta som ett Citybreak.

Men även Medelhavskusten med Provence lockar besökare som resort för främst äldre svenskar som flyr undan vårt vinterklimat och som vill kunna ta en tur på golfbanan.

Den tredje stora anledningen för svenskar att besöka Frankrike är skidåkningen i de franska alperna. Nära tio procent av svenska turister i Frankrike är där för att åka skidor i alpterrängen på kända platser som Chamonix, Tignes och Val d´isére. De franska skidorterna finns i samtliga svenska charterkataloger med skidresor på programmet.

Kejsaren Napoleons födelseö Korsika, har under den senaste tioårsperioden blivit en populär destination för svenskar. På ön som till stor del lever på sin turism är svenskarna den tredje största turistgruppen och hit flyger man med charter eller med reguljärt lågprisflyg.

Övriga delar av Frankrike är mera svårtillgängligt för oss svenskar

Kända regioner som Borgogne, Champagne, Alsace, Rhone och vinhuvudstaden Bordeaux får naturligtvis sina vinintresserade besökare. Men det är en exklusiv turistgrupp som tar sig fram med arrangerade bussresor, bil eller runt bland de välkomnande vingårdarna med ett stigande antal husbilar. För flygförbindelserna från Sverige till stora delar av Frankrike är en komplicerad historia där man måste byta flygplats och ta sig fram mellan Charles De Gaulle och Orly i den täta Paristrafiken för att komma vidare till sin slutdestination.

Regionen vid Engelska Kanalen, i historien uppkallat efter invaderande vikingar - Normandie - lockar även en mindre grupp svenska turister. Här är det främst de historiska minnena från andra världskrigets invasion ”D-Day” tillsammans med regionens kulinariska kändisar som calvados och camembert som är reseanledningen. De senaste åren har man dessutom utvecklat sitt arv från vikingatiden med lokala sevärdheter och upplevelser.

Aktiv marknadsföring

Men franska turistmyndigheter vill ha fler svenska turister till landet. Även om huvudstadens insatser är riktade mot nya regioner som Kina och Indien är de nordiska länderna en fortsatt viktig marknad. Den franska utrikesorganisationen med ambassader är involverad och den franska turistorganisationen Atout France är på plats i våra nordiska länder. 

För press och inbjudna tour operators arrangeras studieresor för olika målgrupper och till olika regioner. Ett antal workshopar arrangeras med B2B-möten för såväl vinter som sommarsäsong. Sociala medier och newsletter aktiveras och samarbeten med flygbolag och researrangörer är en tung post i marknadsföringsbudgeten.

Den franska turismen är världsledande och tar emot nära 80 miljoner turister årligen.

Informationen om landets turism sköts av marknadsföringsorganisationen Atout France som har ett av sina kontor i Köpenhamn. Vill man som svensk ha information om den franska turismen knappar man in sig på hemsidan; www.rendezvousenfrance.com och får klicka på den svenska flaggan på kartan för att få informationen på svenska. 

Publicerad 2015-09-07