ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

IAAPA, internationell fackmässa för vårt stora nöjes skull

IAAPA, dvs International Association of Amusement Parks and Attractions, samladei oktober 10 000 besökare från hela världen i Göteborg. Syfte;  Att delta i Europas största fackmässa,  på Svenska Mässan.

Svenska Mässan och Liseberg är grannar och Mässan har som många vet en bro rakt in i Liseberg, nöjesparken.  Nära till och gångavstånd är mer än nyckelord i evenemangsstaden.

 Liseberg är Göteborgs största turistmagnet, en park som också sett ”The Liseberg Clan”, tidigare VD:arna Boo Kinntorph, Mats Vedin, och dagens VD Andreas Andersen som starka profiler och samtalspartners inom just IAAPA.

Euro Attraction Show

I samband med det stora IAAPA-eventet hölls för första gången i Sverige även Euro Attraction Show,  med Svenska Nöjesparksföreningen, SNPF, som medarrangör för arrangemanget. Och alla de svenska  nöjesparkerna var där, liksom en och annan stor elefant från Euoropa och USA. Vid ett seminarium,  den 6 oktober, var det alltså  riktigt nöjesparkstungung på Lisebergsteaterns scen, en plats som levererat oändliga gapflabb under många år, men den här gången blev platsen för en annan form av glädjespridande nämligen de starka siffror som turistekonomin visar upp, inte minst tack vare nöjesparkerna.

 

Pelle Johannisson, föreningens ordförande, levererade introduktionen med glimt i ögat och flyt i snacket på både svenska, engelska och svengelska.

 

Första dam på scen var Maud Olofsson, numera ordförande i Visita , som tog fasta på turismen styrka som basnäring, ett faktum som hon hävdade bör bli mycket mera känt på alla nivåer. Med den ekonomiska rapport som presenterades hoppades Maud Olofsson på ökad kunskap och kännedom om branschens betydelse för närinsgliv och  samhällsut-vecklingen totalt. Turismen är en framtidsnäring som skapa nya jobb, inte minst för unga, driver entreprenörskap och nya företag och initierar produkt och affärsuveckling.

 

Att turismen är världens snabbast växande näring och dessutom världen mest positiva markerades av Maud Olofsson med eftertryck. Och hon säg väldigt glad ut.

 

Andreas Andersen, vd Liseberg, Christer Fogelmarck, vd Parks and Resorts, Magnus Nilsson, vd Svensk Turism och Gustavsvik stämde in i glädjekören, väl medvetna om vad nöjesparkerna betyder för turismen som helhet och samhällsutveckling i stort.

 

Och så var det dags för en riktigt stor elefant; John McReynolds, Senior Vice President Universal Orlando Resort i USA. Då började de svårt stora siffrorna rulla upp. Svindlande och inspirerande, absolut. Medan Harry Potter och Halloween mixades med palmklädda beacher, hotell och grandiosa italienska kanaler (fast i Florida) blev det väldigt tydligt att detta med nöjesparker och turism är en mångmångmiljardindustri som genererar enorma intäkter till företag och samhälle och som dessutom ändrar vårt landskap. På gott och ont, bör kanske tilläggas.

 

 Jakob Wahl, från Europark, visade på en familjepark som helt förvandlat det lilla fiskesamhället Rust. Allt började med att man byggde karuseller för andra, kom på detta med nöjespark och nu är Rust en tillväxtmotorn i en av världens största turistdestinationer.

Hacke Hackspett

Anna Johansson, Infrastrukturminister, fick avsluta seminariet och hon inledde med ett avslöjande som visade på att hon faktiskt är veteran i nöjesparksvärlden. Redan som femåringen debuterade hon på Liseberg i en alldeles för stor Hacke Hackspettkostym, där framförallt Hackes näbb skapade stora problem för en femåring, som dessutom var småväxt redan då.

 

Med et klappande hjärta i turismen lovade Anna Johansson att kämpa för förbättrade infrasystem som gynnar samhälle och transporter av resenärer från alla världens hörn. Indien och Kina nämndes som exempel. Och så kraftig satsning på bredband till landsbygden.  Då jublades det på Lisebergsteatern. Precis som när Gösta Bernhard, Hagge Geigert, Albert & Herbert och de andra sköna lirarna var där.

 

 

 

Publicerad 2015-10-07