ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Wroclaw – Europas kultur- och handbollshuvudstad 2016


Foto: Janne Larsson

Polens fjärde storstad, Wroclaw, var på besök i Stockholm förra veckan. Vid en lunchmottagning på ambassaden presenterade man nästa år stora begivenheter. Främst värdskapet som kulturhuvudstad, detta tillsammans baskiska San Sebastian. Men också som värd för handbolls-EM. 


Foto: Janne Larsson

Matcherna i Sveriges grupp avgörs i Schlesiens huvudstad. De övriga grupperna spelar i Krakow, Sopot, Katowice och Lodz. 

I Wroclaw kommer kultur och handboll att mötas på ett unikt sätt. Medan de andra arrangörsstäderna erbjuder moderna arenor får Sveriges grupp spela i ett drygt 100-årigt världsarv. I Hala Stulecia, eller Jahrhunderthalle som den hette då Wroclaw var den tyska staden Breslau.  Arkitekten Max Bergs skapelse var världens första byggnad i stål och betong. Det var detta som kvalificerade Hala Stulecia för en plats på Unescos världsarvslista 2006. Namnen Jahrhunderthalle syftar på slaget vid Leipzig 1813 där de preussiska styrkorna besegrade Napoleons arme. Under kommuniståren var det fantasilösa namnet Folkets hall.

Wroclaw bjuder också på flera andra sevärdheter utöver kulturårets rikliga program. Sevärdheter som speglar både polsk och tysk kultur. Två exempel: Den tyska arkitekturen i Gamla stan med rådhuset mitt på det stora torget. Och den berömda rundmålningen som skildrar slaget vid Raclawice 1794 där polska armén besegrade den ryska. Rundmålningen kom hit från Lwow i nuvarande Ukraina efter kriget.

Wroclaw är visserligen bara Polens fjärde stad med sina drygt 600 000 invånare, varav 140 000 är studenter vid universitetet och de många högskolorna. Men som ekonomiskt centrum intar Wroclaw andraplatsen. Det märks också i utbudet av nöjen, hotell och restauranger. Den svenska kultur- och handbollsbesökarna kan se fram mot ett besök fyllt av upplevelser.

Publicerad 2015-11-09