ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Hög investeringstakt i skid- och liftnäringen

Medlemmarna i den svenska skid- och liftorganisationen SLAO ser ljust på framtiden. Under många år har man haft en hög investeringstakt i och kring sina anläggningar och inför säsongen har man aviserat investeringar för 650 miljoner kronor. I dag fördelar sig investeringarna jämt mellan ny konstsnö- och lift-teknik samt bostäder och annan infrastruktur i anslutning till backarna.

De gamla släpliftarna byts ut mot bekvämare sexstolsliftar och runt backarna växer nya stug- och boende anläggningar upp.

Värmländska Branäsgruppen med anläggningar i  Branäs, ­Kungsberget och Vallåsen samt Ånnaboda/Storstenshöjden och Tolvmannabacken, har fått ett aktieägartillskott på totalt 75 miljoner kronor varav 50 miljoner från statliga innovationsföretaget Inlandsinnovation. Här byggs 3000 nya bäddar i en Mountainlodge, lägenheter och stugor i Branäs och Kungsberget som ökar upp de 8.500 bäddar man redan har.

På Dundret i Gällivare byggde man redan i mitten av 1950-talet en linbana för att ta åkare upp i backen. Sedan dess har nya liftar kommit till och i dag satsar man 50 miljoner på en sexstolslift med kapaciteten på 2000 personer i timmen som når toppen på knappa 4 minuter.

I bästa fall till Lucia står den nya  toppstugan på plats i Hemavan ritad av samma arkitekt som ritade Ramundbergets toppstuga. Den tar en stor bit av investeringen på 32 miljoner i år och ska serva 200 restauranggäster.

I förre SLAO-VDns gamla skidanläggning Tandådalen får man för 90 miljoner ett riktigt skidtorg där den nya expressliften börjar, ett Wayne´s Coffiee och den nya barnområdet Valles Skidland.

Även Skistar satsar stort. Bland annat får Vemdalen en Hovde Express som ersätter tidigare hovdeliftar. Området ökas  med 750 nya bäddar från dagens 8.500 bäddar, med Skistar som den dominerande förmedlaren av bäddarna.

Även söderut satsas på expansion. Romme Alpin bygger ut en ny backe och sätter upp sin fjärde sexstolslift. Samtidigt bygger man fler svarta nerfarter för de allt fler skickliga åkarna. På tio dagar med mullrande snökanoner är Rommes backar klara för årets säsong. Dessutom ligger i årets investeringar en ny cykelväg. Är det månne första steget till att göra Romme till en åretrunt-anläggning?

På toppen av fjället i Lofsdalen byggs en skybar av svenska Mackmyra Whiskey och i Järvsö öppnar nya Bergshotellet med 52 rum och 250 bäddar. I Hassela satsar man på ett utbyggt snösystem och Grövelfjäll bygger ut barnskidområdet med ny lift. Orsa Grönklitt få en fyrstolslift, en skidkarusell och ett åkband och Vångabacken utanför Kristianstad pistas i år med en ny pistmaskin. Detta var bara några av investeringarna i den svenska skidturismens anläggningar. 

Publicerad 2015-12-02