Så här års sprider sig en spännande doft över oräkneliga städer i central-Europa. Den består av uppvärmt vin, ännu hetare punsch och grillad korv. Det är dags för julmarknaden!
Traditionens makt är stor och det gäller inte minst för dessa månghundraåriga marknader som lockar folk i alla åldrar, även om barnfamiljerna dominerar bland besökarna. I Sverige tänker vi främst på Tyskland i sammanhanget. Förmodligen beror det på att det är det närmaste grannlandet på kontinenten och det är dit de flesta svenskar söker sig för att uppleva den speciella stämning som uppstår när barnögonen strålar i kapp med de tusentals lamporna som lyser upp torg och gränder för att fira julens ankomst.
Ursprunget till dessa berömda marknader är den utomhushandel som förr var så vanlig i de flesta byar. Under den mörka årstiden var det nödvändigt med oljelampor och eldar för att kunderna skulle kunna se de produkter som salufördes. Dessa var alltid lokala, ofta handgjorda träfigurer och dekorationer som skulle förgylla kommande högtider. Som regel var dessa anspråkslösa marknader förlagda till områden kring kyrkorna för att locka till sig kyrkobesökarna. Med tiden kom de att utgöra en svår konkurrent till gudstjänsterna med följd att Martin Luther ingrep och införde bestämmelser för att förhindra detta.
Dagens julmarknader har inte mycket gemensamt med sina blygsamma föregångare. Nu är det kommersiell storhandel som gäller, men förpackad i traditionell dräkt. Otaliga små stånd som påminner om de svenska valstugorna längs slingrande marknadsgator. Förlustelser för barnen, allt ifrån glittrande pariserhjul och spännande karuseller till ponnyridning och skridskobanor. Allt ackompanjerat av fryntliga tomtar som tutar i mässingshorn. Mat och drycker i massor förstås. Glühwein dricks överallt. Varm choklad med rom eller Bailey och vispgrädde på toppen är också populär, liksom svensk punsch.
150 tyska julmarknader
Julmarknader har vi ju också i Sverige så varför gå över ån efter vatten? Dels beror det på att det finns 150 julmarknader att välja bland i Tyskland, dels på det gemyt som präglar dessa. Dessutom kan ju en sådan här liten utlandsresa kombineras med betittande även av andra sevärdheter som det finns så gott i vårt södra grannland.
Scandlines färjor går i skytteltrafik till Rostock och Puttgarden med mängder av bussar på bildäcken. Inte minst svenska pensionärer vill passa på tillfället att göra snabbesök på julmarknader och bordershoppar.
”F n har vi 100 bussar på väntelista för att komma med”, berättar färjebolagets produktchef Brian L Hansen för mig. Även fastän Tysklands mest berömda julmarknader finns i Nürnberg och Dresden så nöjer sig de flesta med att stanna i Rostock eller att fortsätta ner till Berlin om de väljer den färjan. I annat fall är det Lübeck eller Hamburg som gäller.
För min del besökte jag under ett par dagar ett halvt dussin marknader, jämt fördelade mellan Rostock och Berlin. I Rostock lockar främst Kröpeliner Strasse där alla butiker har kvällsöppet så att marknadsbesökarna får extra möjlighet att sätta sprätt på pengarna. Alldeles i närheten finns en historisk julmarknad med medeltidsstuk som är värd ett besök.
Stor ekonomisk men även känslomässig betydelse
Utbudet i mångmiljonstaden Berlin är naturligtvis betydligt större. Totalt finns där 60 marknader, varav 20 dock bara är i gång under veckosluten. Störst är den framför det röda stadshuset på Alexanderplatz och den domineras av ett väldigt pariserhjul. Lite bättre julpresenter hittar man på WeihnachtsZauber på Gendarmenmarkt där det förekommer scenunderhållning. Av det skälet kostar det en euro att komma in, men normalt är julmarknaderna gratis.
För alla gäller att de inleds dagarna före första advent och pågår fram till jul, i enstaka fall ända fram till nyårshelgen. De öppnar upp vid lunchtid och pågår till sena kvällen. Att de spelar en ekonomiskt viktig roll råder det ingen tvekan om. Men även känslomässigt betyder dessa marknader mycket, inte bara för tyskarna utan även för de otaliga utländska turisterna. De har funnits i hundratals år och inget talar för att intresset mattas. Tvärtom, de utgör höjdpunkter för turismen under den långa vintern.
Uno Grönkvist
www.adviserunlimited.se
Publicerad 2015-12-02