ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Santiago de Compostela, målet för långpromenaden


Santiago de Compostela.
Foto: Janne Larsson

Det är långt mellan polska Galizien och spanska Galicien. Men det är mycket möjligt att pilgrimer från Krakow och Lvov redan för 1000 år sedan vallfärdade de 300 milen till kristendomens viktigaste vallfärdsort efter Jerusalem och Rom – till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien. I modern tid är Krakows ärkebiskop, senare påve Johannes Paulus II, den mest kände. Som förste påve någonsin besökte han 1989 katedralen där aposteln Jakob den äldre ligger i ett relikskrin av silver sedan 800-talet. Detta är dock inte oomstritt. Aposteln lär också ha kvarlevor i Armenien. 

Påvens besök betydde, tillsamman med utnämningen till världsarv 1985 och kulturhuvudstad 2000, att Santiago och Jakobsmyten fick en pånyttfödelse som nu resulterar att 100 000-tals pilgrimer vandrar längs de sju Jakobslederna varje år. Den viktigaste leden, den franska, börjar i Le Puy väster om Lyon. Där får man sitt pilgrimspass som ger rabatter på vandrarhem och campingplatser längs de 160 milen till katedralen. Den spanska delen av leden blev världsarv 1993 och den franska 1998.

En tidig pilgrim var Heliga Birgitta, Europas skyddshelgon. Först besökte hon Nidaros tillsammans med sin man Ulf Gudmarsson och sedan Santiago de Compostela 1341. En sen pilgrim som bidragit till haussen av Jakobsleden är succéförfattaren Paulo Coelho som med sin bok Pilgrimsresan gav den kultstatus. Idag är säkert de som vandrar av religiösa skäl i minoritet. Det handlar mer om självförverkligande eller en ren sportprestation. Att cykla eller rida blir allt vanligare. Snart kommer nog också motocross-hojarna. Någon större ansträngning krävs dock inte för att bli godkänd som prilgrim. Man behöver bara vandra 10 mil. Det gör att många flyger till Santiago och tar bussen till någon ort 10 mil bort och sedan vandrar tillbaka.

Santiago de Compostela, huvudstaden i provinsen, ligger på en högplatå en bit in i landet. Här finns två universitet, det äldsta från 1495. Katedralen som uppfördes på 1000- till 1200-talet är imponerande stor. Fasaden rymmer flera stilepoker och i kyrktornet hänger en av världens största kyrkklockor. 

Pilgrimerna är många men sparsamma. För att bättra på turistintäkterna satsar nu Santiago på ett kulturcentrum av gigantiska mått. Guggenheim-museet i närliggande Bilbao har säkert inspirerat. Nybygget ligger på ett berg med utsikt över centrum och katedralen. 


Musselodling. Musslorna fästs med nylontrådar vid en lina som sedan sänks ner i havet.
Foto: Janne Larsson

I Galicien möter du ett annat Spanien. Atlanten ger ett nederbördsrikt och milt klimat. Det här är Spaniens gröna hörn. Skogarna är stora och ek dominerar. Havets håvor är också rikliga. Största delen fisk och skaldjur som konsumeras i landet kommer härifrån. ”A Costa do Marisco” eller ”The seafood Coast” är begrepp med täckning. 


Här säljs och serveras albarinoviner.
Foto: Janne Larsson

Galicien börjar också bli känt för sina viner, speciellt de vita. Albarino, gjort på den lokala druvan med samma namn, är ett av dem. Även kulturellt skiljer Galicien ut sig. Språket, galiciska, är mer besläktat med portugisiska än spanska. Generalissimo Franco, själv galicier, motarbetade språket. Dock utan framgång.  Här är också arvet från kelter, romare, normandiska vikingar och andra folk påtagliga. Och levande. I den sydligaste av de havsvikar som kallas rias, ligger två vikingaskepp byggda efter ritningar från Vikingamuseet i Roskilde. 

Galiciens rias kallas ofta för fjordar. En fjord är dock inlandsisens skapelse medan en ria är en flod som eroderat landskapet så att havsvattnet trängt in. Det finns flera exempel. Limski kanal i Kroatien är ett. Namnet ria kommer dock från galiciskan.

Galiciens största städer ligger vid kusten. Vigo i söder och La Coruna i norr. Vigo är centrum för konservindustrin där man främst förpackar sardiner. La Coruna, A Coruna på galiciska, ligger på en halvö formad som en hammare. På det smala näset finns en fin sandstrand mitt i stan men tyvärr är badtemperaturen bara 15-16 grader, året om. Men solbadande med kalla avrivningar har också sitt behag. La Coruna anses ändå vara en trevlig badort tack vara det milda och fina klimatet.  


Fyren Torre de Hercules.
Foto: Janne Larsson

Längst ut mot havet står den imponerade och 2000 år gamla fyren Torre de Hercules, byggd av romarna för säker navigering längs den klippiga och farliga kusten. Fyrens nuvarande yttre, som innesluter den gamla fyren, kom dock till i slutet av 1700-talet. Torre de Hercules finns på Unescos världsarvslista. Från La Coruna avseglade också den spanska armadan 1588 för att erövra Storbritannien. Men stormar, grundstötningar och den engelska flottan, med Sir Francis Drake som en av befälhavarna, räddade öriket. 

För fotbollsintresserade är La Coruna känt som storklubben Deportivos hemmaplan. 

Här spelade ”Chippen” Wilhelmsson för några år sedan. 2000 vann man spanska ligan. Men några promenadsegrar för klubben har det inte blivit de senaste åren. 

Publicerad 2015-12-18