ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Turistiskt miljardprojekt i Dalafjällen

Idre växer på turistkartan i Sverige. Granne med Idrefjäll växer nu upp en lika stor anläggning på Idre Himmelfjäll. Det är en storsatsning för Älvdalens kommun och samarbetet mellan de två fjällanläggningarna är redan etablerat, med ett dubbelt så stort skidområde, till glädje för framtidens turister.

Dryga 2000 hektar mark finns i dag inköpt för fritidsanläggningen på Idre Himmelfjäll. Myndigheter och överklaganden är redan avklarade och spaden satt i jorden. En större del av finansieringen är ordnad och i dagarna går man ut och bjuder in till ökad aktieteckning för hugade spekulanter. Tomter och andelar ska säljas och till julen 2018 beräknas den officiella invigningen ske. Här skapas arbeten för byggare och entreprenörer under en lång följd av år. Och på sikt ska Idre Himmelfjäll växa med skiduthyrning,    -skola och butiker av alla slag. 

10.000 bäddar ska man kunna erbjuda i dryga 1000-talet tomter på fjällsidan. Liftar och snökanoner är redan inköpta och kommer på plats vartefter backarna blir planerade och pistade.

Unikt samarbete med samerna

I Idrefjällen finns en aktiv samepopulation med rennäring. I ett nära samarbete med samernas organisation och de lokala samebyarna bygger man här även upp ett samecenter, en Sapmilodge. I första steget blir det ett centrum för den samiska kulturen med information och utbildning i samernas värld. Maten och råvarorna är viktig och en restaurang och försäljning av samiska produkter står högt på listan. Turer med rensläde och snöskoter i området mm guidas av samerna och i steg två finns i visionen även ett boende samisk stil. I många år har den svenska internationella turismen saknat ett djupare samarbete med sin samiska kultur - nu är den attraktionen äntligen på väg.

Dalarna är Sveriges fjärde största turistområde med en turistisk omsättning på när 6 miljarder. Idre är ett av de områden som ökat mest. Och med satsningar på bättre kommunikationer till området, bland annat med en flygplats i Sälen lär efterfrågan på boende och rekreation på Idre Himmefjäll knappas vara en dålig investering. Med en ordförande i bolaget Idre Himmelfjäll och i ledningen för projektet som heter Torbjörn Wallin, under ett antal år som VD lyckats sätta koncernen Orsa Grönklitt på den turistiska kartan, lär såväl framtidens besökare som blivande aktieägare bli nöjda med sitt val.

 

Publicerad 2016-01-15