ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Sanden blev till guld

Det var en gång en greve. Hans fullständiga titel och namn var Conde de la Vega Grande de Guadalupe Alejendro del Castillo y Brava de Laguna.
Ättling i rakt nedstigande led till de spanska erövrarna som kom till Gran Canaria 1487. Han var öns rikaste man och kontrollerade den södra halvan. Sedermera gifte han sig med dottern till den ädling som i praktiken ägde den norra halvan. Därmed blev han Gran Canarias okrönte kung.

Jag träffade denne märklige man vid mitt första besök på Kanarieöarna 1962. På den tiden besöktes Gran Canaria av 60 000 turister om året. Av dem var drygt hälften svenskar. Alla flockades i Las Palmas för det var endast där det fanns hotell och restauranger av internationell standard.

Men som alla i resebranschen vet är vädret opålitligt i provinshuvudstaden. Turisterna vill ha sol och den skymdes ofta av moln och då hyrde turisterna taxi och drog i väg till sydkusten där solen alltid sken. Mitt på denna kust står fyren Faro och det var dit de sökte sig, närmare bestämt till den långa stranden i Maspalomas. Men vid dagens slut återvände alla till Las Palmas för i Maspalomas fanns endast ett tiotal små villor och de var alla privata fritidshus. I övrigt var det öken och på vulkansluttningarna klättrade enstaka tomatodlingar.

Greven hade bestämt sig för att exploatera dessa magra landområden och hade anlitat en fransk arkitektfirma för att visualisera hans visioner i ritningar som jag fick ta del av. Avsikten var att skapa ett turistparadis med början i San Augustin i öster fram till Maspalomas. Han satsade 200 miljoner kr på projektet. Resten är historia.

3,5  miljoner turister årligen

Jag har besökt ön många gånger sedan dess och det har varit intressant att följa hur denna exploatering fortsatt med oförminskad styrka ända fram till Puerto Mogán i väster där terrängförhållandena sätter stopp för vidare bebyggelse. Numera kommer det drygt 3,5 miljoner turister årligen till Gran Canaria. Ca 350 000 av dem är svenskar och de allra flesta beger sig omedelbart till sydkusten och stannar där hela semestern. Visst finns det nyfikna resenärer som också passar på att shoppa i Las Palmas eller åka upp i bergen för att besöka de ensliga byarna där. Men det majoriteten traktar efter, det finns i Playa del Inglés, Meloneras, Puerto Rico och alla de andra badorterna, och gräset är definitivt inte grönare på andra sidan staketet.

Grevens visioner fullföljdes i stor utsträckning. Visserligen blev det inga lokala transportmedel i form av åsnor, hästar och kameler som han tänkt sig. Inte heller några helikoptrar som skulle forsla turister från flygplatsen till kusten. Någon kapplöpningsbana byggdes inte och tanken på tjurfäktning övergavs tidigt. 

I gengäld blev det en byggnation som greven inte kunnat drömma om. Hotell, bungalows, lägenheter, restauranger och nattklubbar i sådan mängd att ingen har riktig koll. Pooler i alla upptänkliga storlekar. Kommersiella lekparker för de små. Golfbanor för de vuxna. Därtill allt annat som förekommer på välutrustade badorter.

Hela sydkusten har med åren förvandlats till en gigantisk turismmaskin. Det är ett typexempel på hur det kan gå när vinstintressen pressar upp expansionstakten. Vackert är det inte med all denna betong som armerar stränderna. Men å andra sidan utgjorde inte den här kusten någon skönhetsupplevelse tidigare heller. 

Man får inte glömma att det finns mycket att notera på pluskontot. Turisterna, som främst kommer från Europa, når Kanarieöarna på några få flygtimmar. Här uppfylls deras drömmar till ett rimligt pris. Lokalbefolkningen har som en följd av turismexplosionen kunnat stanna kvar på sin ö och närmare hälften av dem är sysselsatta inom besöksnäringen. Infrastrukturen har rustats upp tack vare turismen. Listan kan bli lång.

Valuta på investeringarna

För en tid sedan träffade jag den åldrige grevens son som tagit över verksamheten, Fernando del Castillo y Benitez de Lugo. Han berättade att nu satsas mera på kvalitet än kvantitet. Förtätning, förädling och aktivering är nyckelorden.

Att detta inte bara är luftiga floskler fick jag erfara vid ett nytt besök för bara en vecka sedan. Jag bodde på Cordial Mogán Playa i Puerto Mogán och blev angenämt överraskad. Ett stort hotell men väl inbäddat i sköna trädgårdar med vattenfall, dammar och pooler. Utsökt mat och suverän service. 

Golf spelade jag på olika banor men helst höll jag till på Anfi Tauro, en ständigt grön och blomsterprydd mästerskapsbana insprängd i det dramatiska vulkanlandskapet. Överallt träffade jag svenskar och de var genomgående nöjda med sina semesterval.

För grevefamiljen blev förvisso sanden till guld. Viktigare är att så många turister får full valuta på sina semesterinvesteringar.


Den som vill veta mer om Gran Canarias sydkust förr och nu kan beställa min bok ”Nyfiken på världen” från uno.gronkvist@adviserunlimited.se.

Publicerad 2016-02-02