ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Venedig satsar på fastlandsturism


Foto: Janne Larsson

Sexton miljoner besökare årligen och ett allt större slitage på det kanske märkligaste av alla världsarv har fått turistmyndigheterna i Venedig att tänka i nya banor. Dels vill man få turisterna att intressera sig för hela provinsen, inte bara själva staden. Dels överväger man att införa en inträdesavgift, ungefär som till Disneyland. Någonstans mellan 100 och 450 kronor skall det kosta och införs avgiften kan den ge de resursers som krävs för att förhindra Venedig från att sjunka i havet. Att det är bråttom har väl alla förstått efter de senaste klimatrapporterna.

Vad är det då man vill visa upp utöver världens kanske mest berömda turistmål, själva staden och speciellt då Marcusplatsen – världens vackraste vardagsrum enligt Napoleon.

Låt oss börja med vägen till Venedig, genom regionen Veneto, ett av Europas mest spännande landskap. I norr gränsar det mot Österrike, i söder är Po gränsfloden, i väster Gardasjöns strand och i öster Adriatiska havet. Det är ett landskap som innehåller allt en kräsen turist kan begära. Smaka bara på namn som Cortina d´Ampezzo, Verona, Monte Grappa, Valpolicella, och Stradivarius Cremona. 

Provinsen Venedig bjuder också på turistisk mångfald. I norr de milslånga sandstränderna med kända badortsnamn som Bibione, Caorle och Lido de Jesolo. Här började den europeiska massturismen på 50-talet. Med charter och med bilturism till de många campingplatserna vid havet. Då nöjde sig besökarna med sol och bad och den obligatoriska utflykten till Venedig.

Idag finns det betydligt mer att göra. Vattenparker, temaparker, golfbanor, cykelvägar, marinor och spabad har tillkommit. Och campingplatserna är uppgraderad för att svara mot husbilsägarnas krav. Det här är husbilsägarnas kust framför alla andra. 

Den som vill njuta, kurera eller försköna sig uppsöker lämpligen termalbadet i Bibione.

Här är kurerna baserade på äkta 52-gradigt termalvatten ur underjorden. Det vanliga är annars att spa belägna vid havet använder havsvatten i kurerna s k thalassoterapi. Den får man gratis här i Bibione, stranden och havet ligger precis utanför termalbadet.

Intressant utflyktsmål finns det flera av i grannskapet. I Concordia Sagittaria kan man bese de romerska utgrävningarna med tillhörande romarväg. Under den nuvarande kyrkan finns grundvalarna inte bara till en romersk helgedom utan också till en etruskisk. I över 500 år, efter en gigantisk översvämning, var det gamla Concordia glömt och begravt under ett tre meter tjockt lerlager. Närmast av en slump återfann man staden på 50-talet och påbörjade utgrävningarna.

Längs den här delen av Adriatiska havet finns flera laguner. Venediglagunen är störst och mest känd. Även Caorle har sin lagun. Här finns de för trakten typiska vasshyddorna, casoni, där fiskare grillar välsmakande fiskar och skaldjur samt serverar lokala viner och grappa till sina gäster. 


Hemmingways vattenhål, Harrys Bar
Foto: Janne Larsson

Hemingway var förstås här. Det var ju inte långt från Harry´s Bar i Venedig, hans främsta vattenhål. Här jagade han tillsamman med traktens ädlingar . Men man minns honom som en usel skytt. Samma betyg fick han som skidåkare när han vistades i Schruns i Österrike på 20-talet. I en av hans stora romaner, ”Över floden in bland träden” är miljön Venedig åren efter andra världskriget. Och amarone, det berömda vinet från Valpolicella, sägs ha spelat en viktig roll vid skrivandet. Venedig har också inspirerat en annan nobelpristagare, Thomas Mann. ”Döden i Venedig” har Lido som miljö, ön där den årliga filmfestivalen äger rum.  

En tur på Venediglagunen hör också till provinsens begivenheter. Det är ett märkligt landskap man färdas genom och man kan göra strandhugg på flera av de kända öarna. Till exempel Burano, med sin spetsknyppling och sitt lutande kyrktorn. Eller Torcello. Närmare Venedig ligger också glasblåsarön Murano, känd för det venetianska glaset. Dit tar man sig bekvämast med vaporetto direkt från Venedig. 

Vill man uppleva hela provinsen Venedig bor man lämpligast på någon av badorterna. Där kostar det mindre och man kan parkera sin bil eller hyrbil utan bli av med en smärre förmögenhet som vid Piazzale Roma i Venedig. Ett annat alternativ är att bo i Mestre, staden innanför den fyra kilometer långa bron som leder ut till Venedig. Då kan man ta bussen eller tåget ut till Venedig. Även här är hotellpriserna lägre. 

Provinsens sista trumfkort är det venetianska köket. Man behöver bara nämna att det var härifrån kockarna kom som skapade det franska köket. Och att det var provinsens store son Marco Polo som förde med sig pastan från Kina.

Hur kommer man till Venedig? Alla färdmedel är möjliga. Smidigast för oss nordbor är flyg till regionens storflygplats Marco Polo. Därifrån kan man ta taxibåt direkt till Venedig. Man flyger snabbast via München eller Wien. Men tåg och bil kommer man ända ut till staden. 

Publicerad 2016-02-02