I början av februari genomfördes ett ”kunskapsseminarium till förmån för morgondagens aktörer” på Södertörns högskola utanför Stockholm. Seminariet arrangerades i ett samarbete mellan högskolans turismlinje och organisationen Svenska Eventakademin.
Event är nämligen en viktig del av utbildningen på högskolans turismlinje där man årligen tar emot ca 120 elever för en treårig utbildning till nytta för en växande turistindustri.
På 1980-talet började man i branschen tala om event - en allt viktigare komponent i begreppet turism men även som ett viktig led i modern marknadsföring. Ordet är härlett från engelskan ”event” som betyder evenemang eller händelse. I dag en allt populärare mötesform för att stärka ett varumärke eller sprida idéer och information. Mötets seriösa innehåll kommuniceras vanligen med upplevelser, underhållning samt mat och dryck i attraktiva miljöer.
Att skapa lyckade event kräver kreativitet och nätverk. För att ge eleverna vid Södertörns högskola genvägar in i branschen bjöd man in nätverket Svenska Eventakademin. Under en välarrangerad eftermiddag bjöd akademin på sex koncentrerade och spännande insparkar till hur branschen fungerar med tips ”hands on” hur verkligheten ser ut.
Inledningsvis berättade akademiledamoten och Customer Event Manager, Nordea Private Banking, Margaretha Grönvall om sitt uppdrag att med event sprida bankens information till sina kunder. Här utgör man en viktig del i bankens kommunikation med sina kunder där man med olika arrangemang bjuder in, skapar positiva upplevelser och får ut sin information. ”Hårt arbete” var bara ett av tipsen från Margareta Grönvall till eleverna på Södertörn.
Nästa akademiledamot med goda råd blev Bengt Wahlström med sitt verksamhet som omvärldsanalytiker i egna Företag & Framtid AB. Här underströks vikten av att ständigt bevaka trenderna i områdena globalisering, digitalisering, urbanisering och inte minst hållbarhet. Alla viktiga nyhetsparametrar i arbetet med att skapa ett aktuellt, trendriktigt och intresseväckande event.
Den tidigare popartisten, numera akademiledamoten och eventfixaren Peter Jägerhult konstaterade att event är ett ”konstverk” som måste innehålla främst humor, sedan dynamik och dramatik. Med erfarenhet från sina arrangemang av bland annat Rapsody in Rock med Robert Wells, underströk han betydelsen av att arbeta med kända professionella artister för att skapa lyckade event.
Reklambyråmannen och akademiledamoten Arvid Axland spred några av sina ”kreativa metoder för upplevelsedesign”. Med Gröna Lund som en av sina mångåriga kunder kunde exemplen bli många. Viktigt är att se upplevelsen ur kundens perspektiv och att involvera gästerna i programmet med aktiviteter så att ”det tråkiga blir roligt”.
Lennart Paulsson, eventprojektledare, förmedlade sina tre smarta tips för att, som han konstaterade - ”inte hälften av alla möten ska vara bortkastade”. Här gäller att göra en affärsplan för eventet så att man; 1, kan bestämma syfte och mål. 2, sätta deltagarna i centrum. 3, följa upp att mötet ger avsett resultat.
Ett viktigt råd är att se till att eventets programpunkter håller tiden.
Håkan Sterner en artist och eventveteran
Sist på talarlistan placerade sig arrangören, Håkan Sterner med ämnet ”Hur orkar man att tända om?”.
I slutet av 1950-talet dök Håkan Sterner upp på scenerna och blev ett namn för branschen och publiken som rocksångare. Samtidigt tog han hand om 60-talets stora grammofonartister som PR-chef på skivbolaget EMI. Eget skivbolag. I turistbranschen som underhållningschef på charterarrangören Sunwing. Programledare i ett antal populära tv-produktioner. Introducerade begreppet ”event” på 80-talet och drog igång sin egen eventarrangörs-verksamhet.
Vid millennieskiftet var det dags för Håkan Sterner, att grunda Svenska Eventakademin. En branschorganisation med 18 stolar vardera; för Event manager, PR & marknadsföring, Destinationsutveckling, Hotell och anläggningar, Catering, Förmedling och bokning, Student, Värdskap, Trender och forskning, Publik, Möteskultur och utbildning, Teknik och digital kommunikation, Artist, Musik, Tal och framförande, Programledare samt med herr Sterner som ständig sekreterare på stol nummer 18.
Akademin har främst tre uppgifter; att vara en aktiv kunskapspool för morgondagens aktörer, att skapa ett forum för erfarenhetsutbyte och framtidsfrågor genom ”tankesmedjor” och att hedra framstående kollegor med hederspriset ”Narren”
Håkan Sterner är mångsysslaren som med ”lust, nyfikenhet och mångfald” har levt sitt liv. Genom åren har det blivit 1000 event och en million gäster. Det vet Håkan Sterner som regelmässigt sparat sina bedrifter i noteringar och kartonger. En unik historisk dokumentation om event som i dag finns för studier och forskning på högskolan på Södertörn.
I dag titulerar sig Håkan Sterner som ”Eventus Emeritus”. En emeritus som avslutar sitt seminarium på Södertörn, med en duett i backprojection på storbild och med sig själv, stående på podiet i Södertörns högskolas aula, i ett rivigt medley på gamla örhängen från 60-talet, framför en entusiastiskt applåderande åhörarskara av blivande eventarrangörer.
”Ett event ska kommunicera och överraska” blir dagens slutord från Svenska Eventakademins ständige sekreterare.
Publicerad 2016-02-06