ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Hundratals husbilar och Kikki Danielsson drog besökare till campingmässa


Unni Åström, First Campings VD.
Foto: Bengt Meder

Årets Campingmässa har ägt rum på Kistamässan utanför Stockholm. Ett tydligt trendbrott kunde märkas. Hela hallen full av husbilar, några få husvagnar, men inte ett enda tält utom de förtält som bygger ut boendet i husbil och husvagn.

Campingvärdarna var där, liksom campingkoncernen First Camp samt ”South Lappland” med sin vildmarksväg. Annars var det märkbart tomt på erbjudande från Sveriges 1100 campinganläggningar. 

Förutom trenden att köpa husbil berättade Unni Åström, VD på First Camp om de nya trenderna i branschen. Själv representerar hon en trend att allt fler campingplatser samlas i kedjor. 

Man kan konstatera att SCRs insatser för sina 450 medlemmar ligger i tiden. Gemensamt, aktiv marknadsföring utomlands, såväl som på hemmamarknaden. Stjärnmarkerad varudeklaration. Nya kanaler ut för att bredda intresset för camping och locka nya målgrupper. Utbildning av personal och utveckling av campingprodukten.

Samtidigt är trenden tydlig. De senaste åren har kedjor bildats för att skapa resurser för ytterligare utveckling. Förutom First Camp med sina 15 anläggningar, finns den frivilliga kedjan Swecamp. Bolaget Nordic camping och resort växer med sina i dag ca 14 anläggningar liksom Grönklittgruppens ”svenska campingpärlor”, med flera.

Här följer man hotellbranschen i hasorna och utvecklar produkten i kedjebildningar med gemensam marknadsföring, medlemsklubbar och ett utökat service och aktivitetsutbud.

First Campings VD Unni Åström, äntrade scenen på campingmässan i Kista och gav en inblick i vad som är på gång i en växande näring. Strategin är att hitta lokaliseringar där man kan utveckla en året-runt verksamhet. Fler stugor ger bland annat utrymme för konkurrens med hotellen om affärsresenärerna. I fjällvärlden satsas på vinterturistiskt boende. Och aktivitetsprogrammen växer med dagens viktiga frågor som hälsa och motion och inte minst spännande upplevelser som yoga , cykling, hyra Segway, båt  4-hjulig MC för utflykter mm. Allt som kan kompensera för eventuella beläggningsproblem vid dåligt väder.

- Ska man locka nya gäster måste man produktutveckla med kvalitet, konstaterar Unni Åström som utrustar sina anläggningar minst fyrstjärnigt och med ett omfattande aktivitetsutbud. I dag är man mitt i en utvecklingsfas som ska resultera i en fördubbling av antalet anläggningarna under de närmaste tre åren. Här tecknats minst trettioåriga arrenden för att det ska vara meningsfullt att investera och här testar man långsiktiga franchiseavtal med såväl privata som offentligägda campinganläggningar.

Campingen, Sveriges i särklass största boendeform under barmarkssäsongen är på tillväxt. Ett viktigt bidrag till den svenska turismen.

Publicerad 2016-02-20