ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Turistanläggningar omvandlas till flyktingboende

Det stora flyktingmottagandet skapar problem för sommarens turism. Nära 100.000 boenden behöver Migrationsverket inför sommaren. Och redan nu är drygt 60.000 bonden i främst hotell, vandrarhem, campingplatser och stugbyar runt om i landet bokade som flyktingbostäder.

Vid en kontakt med SCR och STF har man i dag inte kontroll över hur stor del av sin bäddkapacitet som är uppbokad och ännu mindre hur stor del som kommer att vara uppbokad under sommaren. 

På en förfrågan från SCR till sina medlemmar svarade ca hälften och av dom hade ca 40 anläggningar en stor del av sin bäddkapacitet uthyrd till Migrationsverket. På STF visste man att ett antal av vandrarhemmen var flyktinganläggningar men i nuläget inte hur många. Och konstaterar man, kommer uthyrningen att bestå över sommaren är anläggningen inte längre ett STF vandrarhem.

I Småland befarar turistchefen Lena Larsson att turismen kommer att bli lidande. En stor del av sommarens gästbäddar är redan upptagna, något som hårt kommer att drabba resten av regionens turismaktörer. I Vimmerby där Astrid Lindgrens Värld är beroende av boendeanläggningar i grannskapet, kommer sommaren att bli problematisk. I Bohuslän likaså där man blivit av med ett stort antal bäddar på viktiga turistorter som Marstrand och Lysekil. I Dalsland räknar man med att sommarens turister får söka boende utanför landskapet och på Öland är stugorna på några av öns populära campingplatser redan bokade av Migrationsverket.

Även i den svenska konferensbranschen har många valt det säkra kontraktet och intäkterna från Migrationsverket något som på sikt kommer att drabba näringens marknadsandelar och vårt lands turism.

 

Publicerad 2016-03-26