ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Martin Luther drar turister till Tyskland


Den berömda dörren där Luther spikade upp sina teser.

Nästa år är det 500 år sedan Martin Luther spikade sina teser på dörren till slottskyrkan i Wittenberg. Han hade tröttnat på katolikernas vana att med mutor köpa sig avlatsbrev för att på ett enkelt sätt bli av med sina synder och på det andliga och moraliska förfallet i den maktfullkomliga katolska kyrkan. Som munk var det dags att reformera kyrkan och ett nytt begrepp ”protestantismen” skapades. Att minska kyrkans makt var även populärt hos Europas många furstar och inte minst i Sverige där Gustaf Vasa raskt såg sin chans att ta över kyrkans makt och dess egendomar. Så den nya läran spred sig snabbt. Och reformatören Martin Luther blev ett känt namn, världen över. Detta mycket tack vare den begynnande boktryckarkonsten, där inte bara bibeln, utan även andra kyrkliga skrifter, kunde massproduceras i bokform.

Det finns 400 miljoner protestanter i världen och av dessa är ca 73 miljoner Lutherska protestanter. En viktig målgrupp för att locka besökare till Luthers miljö och minnen,  konstaterar den Tyska turistorganisationen, som sin vana troget uppmärksammar kända tyskars insatser i sina prioriterade satsningar på kultur och historia. Det tyska historien är full av kända personer som gjort kulturella avtryck långt utanför landets gränser. Oräkneliga är de författare, kompositörer, konstnärer, vetenskapsmän, som har sina rötter i historien, i det som idag kallas Tyskland. En skatt för den tyska näringen, att använda i sina årliga temainsatser för att skapa turism. 


Från vänster till höger: Tysklands Ambassadör i Sverige, Michael Bock, Marknadschef Tyska Turistbyrån, Iris Müller, VD Thüringens Turistråd: Bärbel Grönegres och Premierminister för den fria delstaten Thüringen: Bodo Ramelow.

”Luther-land”

Luther själv var en resande person, så hans spår finns över stora delar av Tyskland. Men mest koncentrerat är det i det man i dag kallar ”Luther-land”, som ligger i regionerna Saxen Anhalt och Thüringen. Två regioner som tidigare låg under DDR. Här har allt som handlar om Luther samlats och väl förpackat för turism, serverat till besökare från när och fjärran.

I Eisleben som naturligtvis är ett av UNESCOs världsarv ligger Luthers födelseplats och dödsplats. Två byggnader som båda inrymmer museum och utställningar. Här finns två statyer av Luther en i brons och en i marmor. Luther var för övrigt den enda icke kunglige personen i Tyskland som fick uppföras som staty under historisk tid.

Från början hade Martin Luther inga planer på att gå den kyrkliga vägen. Han satsade i sin utbildning på att bli jurist. Men under ett fruktansvärt åskväder lovade han sig själv, att om han överlevde, skulle han tjäna gud, resten av sitt liv. 

Så i Erfurt, Thüringens huvudstad sökte han sig till klostret S:t Johns och blev munk. Klostret finns kvar och man kan besöka det för att beskåda de små munkcellerna och det historiska biblioteket, liksom andra minnen från Luthers tid i klostret.

Som kyrkoherde i Wittenberg var det dags för Luthers protest mot Påven och den katolska kyrkan. Ett påvligt kyrkobygge, till vilket man samlade in pengar genom att sälja avlatsbrev, blev droppen som fick Luther att starta en debatt om tillståndet i den katolska kyrkan. Naturligtvis blev han bannlyst av påven och även förklarad fredlös av den tysk-romerska Kejsaren Karl V. Han fick då följare, men även motståndare och för att komma undan offentligheten drog han sig tillbaka till ett rum i slottet Wartburg där han gjorde den första översättningen av nya testamentet till tyska. Slottet ligger i  staden Eisenach och är även det ett av UNESCOs världsarv.

När Luther bröt med de katolska dogmerna bröt han även med kravet på celibat. Så han gifte sig med Katharina von Bora. Född av fattig adelssläkt, gick i kloster och blev nunna. Men i samband med Luthers reformation lämnade hon klosterlivet och gifte sig med Luther och tillsammans fick de sex barn.

Konst och musik i Luthers spår

Luthers reformation förändrade inte bara människors relation till religionen. Katolicismen hade satt sin prägel på hela kulturen inklusive musik och konst. Reformationen innebar en förnyelse av även det.

Några av Tysklands mest kända konstnärer far och son Cranach var vänner till Luther och skapade konstverk relaterade till reformationen. En stor del av dessa konstverk stals av ryssarna i slutet av andra världskriget och kan beses i ett museum i S;t Petersburg. Men i Wittenberg finns i det hus familjen bodde ett museum om målarna och där även många av deras verk kan beses. Liksom även på andra platser där deras verk finns i utställningar och kyrkor. Konsten kommer att få en särskild uppmärksamhet under jubileumsåret med ett stor antal aktiviteter och utställningar. 

Genom att reformationen även innebar att människorna aktivt fick ta del av verksamheten i kyrkan blev psalmsången och kyrkomusiken ett viktigt inslag i ceremonin. Detta inspirerade många tonsättare varav kanske Bach och hans musik är den mest kända. Överallt spelas Bachs kompositioner men under jubileumsåret aktiveras även här utställningar och inte minst ett stort antal konserter med anknytning till Luther.

Uppställningen från branschen under Luthers jubileumsår är omfattande. Förutom i de städer där han verkade är antalet aktiviteter och evenemang, konserter och utställningar i ”Lutherland” omfattande. Här finns en särskilt ”Luther-väg” där man kan färdas och där man samlat ett antal upplevelser och sevärdheter. Miltals cykel- och vandringsleder genom ”Luther-land” med anknytning till reformatorn. Och självklar finns ett stort antal färdigpaketerade grupparrangemang i olika teman med anknytning till jubileet. 

Den tyska turistindustrin har har på ett professionellt sätt dragit i alla trådar för att arrangera Martin Luthers 500-årsjubileum till en turistattraktion i världsklass. Ett effektivt samarbetsmönster att ta efter i marknadsföringen av ett lands turism.

Se även hemsidorna www.visitluther.de, www.germany.travel/luther, visit-luther.com 

Publicerad 2016-06-12