ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Hamburg värt en resa


Rådhuset i Hamburg ligger mitt i centrum och utgör riktmärke för alla stadsvandringarna.
Foto: Jörg Medrow

Berlin är värt är en resa. Det är de flesta överens om. Men hur är det med Hamburg, Tysklands näst största stad? Absolut vill jag påstå, inte bara för det bekväma avståndet från Sverige och den snabba färjeförbindelsen med Scandlines mellan Rödby och Puttgarden (45 min). Hamburg kännetecknas av stark utveckling samtidigt som man slår vakt om historia och tradition.

Särskilt märkbart är detta i den gamla hamnen. Sjöfarten har sedan läge flyttat ut i stadens ytterområden och endast kryssningsfartyg löper numera in till kaj mitt i city. Det enorma hamnområdet har förvandlats till en turistmagnet under namnet Speicherstadt och Hafencity med 2,5 miljoner besökare årligen. De forna hamnmagasinen är numera eleganta hotell, lyxiga restauranger, spännande museer och chica butiker. Kontor och andra arbetsplatser garanterar att det är en levande stadsdel året runt.

Tänk Hamburg och många associerar till St Pauli och Reeperbahn. Även om det gamla nöjesdistriktet har förlorat mycket av sin dragningskraft söker sig många dit. De som letar efter Star Club där Beatles klingade fram sina första trevande ackord blir dock besvikna. Stjärnklubben försvann för många år sedan.

Men det finns fortfarande många bohemiska kvarter att utforska i Hamburg. En promenad genom Karolinen- och Schanzenviertel ger inblickar i en invandrartät värld med graffitiklottrade väggar och mat från jordens alla hörn. Det lilla bryggeriet Ratsherrn Brauerei utgör den perfekta platsen för en vilopaus med udda ölsorter och en av stadens populäraste restauranger. 


Det nya konserthuset Elbphilharmonie invigs i januari 2017.
Foto: Thies Raetzke

Men det är kulturlivet som utvecklats mest under senare år. 15 miljoner euro kostade renoveringen och utbyggnaden av Hamburger Kunsthalle från 1869. Återinvigningen skedde 30 april i år och redan efter en månad noterades 100 000 besökare. Nästa stora projekt är Elbphilharmonie, ett imponerande konserthus med tre scener, ett hotell och en makalös utsikt över stadens centrum. Invigningen sker i januari nästa år. 

Så nog är Hamburg värt ett besök! På vägen dit eller hem kan en avstickare till McArthurGlen Designer Outlet i Neumünster vara befogad för den som gillar shopping till låga priser. Här finns en rad välkända varumärken som Armani, Boss och Gucchi exponerade i vad som ser ut som en liten amerikansk gated community. Investeringen hittills har gått loss på 120 miljoner euro och personalen uppgår till ett tusental. Vid mitt besök var det ganska tunnsått med kunder, men de som var där kunde påräkna god service och häpnadsväckande attraktiva priser.

Så nog finns det anledning att ta en runda ner till nordligaste delen av vårt södra broderland och inte vända redan vid BorderShop i Puttgarden!

Publicerad 2016-07-05