ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Kroatien en turistdestination för svenskar


Foto: Kroatiska turistrådet

Kroatien ett litet land på Balkan. Till ytan ca 50.000 kvadratkilometer, stort som Sydsverige upp till och med Småland, men med en 180 mil lång kustlinje ut mot Adriatiska havet. Här bor 4,3 miljoner kroater - ett folk med en vänlig inställning till turister.

I många år var man sedan första världskriget en del bakom järnridån i diktaturens Jugoslavien. Efter frigörelsen i början av 1990-talet har man sitt eget land och är numera en västorienterad republik med medlemskap i såväl EU som Nato.

Turismen har vuxit och är en av landets viktigaste industrier med en andel av ca 18 procent av den totala ekonomin. Det är en snabbt växande näring som redan redovisar 85 miljoner gästnätter (jmfr Sverige 60,5 miljoner) och som årligen växer med tvåsiffriga procenttal.

Bara från Sverige tar man emot 230.000 gäster - en ökning med 20 procent på ett år. En av anledningarna är den nu osäkra tillvaron på några av våra tidigare vanligaste charterdestinationer som Turkiet, Egypten och Frankrike ( Paris). Men den andra och viktiga orsaken är att allt fler upptäcker Kroatien som ett säkert, varierat och spännande, nytt resmål. Till Kroatien flyger i en allt ökande omfattning alla våra stora charterföretag från olika delar av Sverige.

Ett minst sagt varierat utbud


Foto: Kroatiska turistrådet

För en svensk turist finns det många anledningar att upptäcka Kroatien. Med sin långa kust finns allt vad den sol- och badsugne svensken kan önska sig i form av sandstränder, klippor, utflykter, äventyr, hotell och restauranger.

För den som vill vandra och klättra i berg, har man en bergskedja med toppar upp mot 1900 meter. Kroatien är dessutom världsberömt för alla sina grottor där man kan komma ner på 250 meters djup eller upptäcka kilometervis av underjorden.

Innanför bergskedjan ligger de stora slätterna med huvudstaden Zagreb, jordbruk, små städer, slott och kyrkor och inte minst vinodlingarna.


Foto: Kroatiska turistrådet

Genom åren har landet drabbats av olika herrar som lämnat sina spår i såväl kultur som sevärdheter. I de norra delarna har det italienska inflytandet varit stort. Före den Italienska statsbildningen i mitten av 1800 talet styrde Venedig som stat över ett stort landområde längs den Adriatiska kusten. Och på den norra halvön Istrien talas fortfarande italienska i vissa delar. De gamla grekerna har härskat i området och den romerska kulturen och arkitekturen hittar man över allt, i städer och ruiner. Under en lång period i den senare historien har landet varit en del av det Habsburgska kejsardömet Österike/Ungern. Och slutligen hamnade man som en del av Jugoslavien - en kommunistisk diktatur under större delen av 1900-talet.

En maritim turism 

Men redan då var landets turism en viktig inkomstkälla. Kultur, historia, natur, vin och mat har varit starka argument för en vistelse i Kroatien. Frågan är ändå om inte den långa kusten mot Adriatiska havet har utgjort landets största lockelse för turism. Här finns en skärgård med nära 1200 öar. Små pittoreska hamnstäder och numera ett stort antal moderna marinor med service för såväl båtarna som gästande turister. Här finns en uppsjö av företag som hyr ut både segel- som motorbåtar. Kan man dokumentera sin kompetens att föra fram båtar på sjön finns över 3.000 båtar att hyra. Och vill man ha hjälp att navigera och sköta sysslorna ombord finns såväl skeppare och annan personal att mönstra ombord. Här trafikerar stora som mindre kryssningsfartyg mellan öar och hamnar och ankrar upp i pittoreska badvikar, vid skärgårdens naturparker hamnstäder eller andra sevärdheter i marin tappning. Av landets åtta nationalparker ligger huvuddelen vid kusten. Och av UNESCOs 8 världsarv som förärats Kroatien hittar man flertalet längs kusten på kända platser som Istrien, Split och Dubrovnik.

Turismen en regeringsfråga

Med den betydelse turismen har för landet är det självklart en regeringsfråga. Landets turistorganisation Croatia National Tourist Board leds av en turistminister. Med 15 kontor runt om i världen lockar man gäster till sitt land. I Stockholm sitter kontoret som ansvarar för de nordiska länderna och Baltikum.

För att finansiera sin verksamhet har man infört en turistskatt som gör att gästande turister betalar en EURO per person och dag. Det gör att man får ihop en budget i storleksordningen 30 miljoner EURO för sina aktiviteter på utländska marknader. Samtidigt har turistorganisationen samordningsuppgiften när det gäller informationen i regioner och städer/kommuner. Man har en egen avdelning för utvecklingen av landets turism samt en promotion och säljavdelning. Separat ligger även avdelningar för information och PR samt administration.

Genom EU-medlemskapet deltar man i utvecklingen av den Europeiska turismen genom att bland annat medverka i EDEN-projektet - ett projekt för att i olika teman skapa samarbeten över de Europeiska gränserna. Och inom landet har man en aktivitet där barnen deltar genom att rita och skriva om sitt land och sin hembygd. Självklart är man närvarande på olika sociala media.

En annan insats för att attrahera besökare är att turistorganisationen deltar i flertalet av landets evenemang för idrott, musik, film och annat som kan intressera en utländsk målgrupp. Här sponsras festivaler och evenemang av olika slag.

Genom EU-medlemskapet har man investerat i sin infrastruktur, så att här finns nya moderna motorvägar, flygplatser, järnvägar och boende. Unikt för landet är den stora andelen av turismen - nära 50 procent som övernattar i privata hem. Camping och hotel redovisar lika stora gästnattssiffror och som sagt den maritima turismen i båtar är en tung och växande andel av boendet med nära 10 procent av gästnätterna.

Inte förvånande är den tyska marknaden helt dominerande till nära 75 procent, följt av besökare från grannländerna, Österrike och Italien. Och talande nog sker det turistiska inflödet till landet till nära 90 procent med bil.

En intressant iakttagelse är, att medan den svenska turismen till nära 90 procent är inhemsk så är siffrorna omvända när det gäller den Kroatiska. Turismen till landet är en dominerande exportnäring. Och med ett växande utbud av cykling, golf, musik, mat, vin, historia, sol och bad, vandring, grottforskning, segling, kryssning, nationalparker, djur och natur, service och bra prisbild, mm, är det lilla landet Kroatien vid Adriatiska havet en turistisk vinnare som lär synas allt mer på de svenska charterbolagens hemsidor och i resekataloger.

 

Publicerad 2016-09-15