ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Flerfaldig EU-vinnare i ”hållbar turism” - Malta

Foto: Bengt Meder

Mitt i Medelhavet 9 mil söder om Sicilien utanför Italiens ”tå” ligger EUs minsta medlem, Malta.

På en yta stor som en fjärdedel av Öland bor det 435.000 malteser med drygt 3.000 bilar Traditionellt ända sedan feniciernas tid är sjöfart den stora inkomstkällan. Men nu börjar en starkt ökande turism, som idag står för nära en tredjedel av landets BNP, att ta över.

Det är främst tre anledningar som gör Malta attraktivt för turister - det skonsamma Medelhavsklimatet där man kan konkurrera med sina grannländer längs Medelhavet. Under en kort ”vinterperiod” går temperaturen sällan under 14-15 grader. Men samtidigt hoppas malteserna på regn som är ett viktigt tillskott till öns annars så torra klimat. Man är nämligen självförsörjda genom sin odling av grönsaker, men som kräver vatten från vinterns lagrade regnskurar.

En annan viktig anledning är Maltas brokiga historia som daterar sig tusentals år tillbaka. Här har många herrar tagit ön i besittning och har satt sina spår i såväl byggnader som kultur, språk och invånare: Här hittar man spåren från Grekland, Rom, Arabvärlden, Spanien, Turkiet, Napoleons Frankrike, grannlandet Italien, Tempelriddarnas Johanniterorden som på 1500-talet flyttade till Malta från Rhodos. Samt under de senaste århundradena, som engelsk koloni, innan man blev självständig republik 1964.

En tredje anledning, attraktiv för många utländska besökare, är att man förutom sitt eget märkliga språk även mangrannt har engelskan som ett obligatoriskt andraspråk i landet.

Och för många europeer kan man i EU-landet Malta använda sin egen valuta Euron.


Mdina Maltas gamla huvudstad högt belägen mitt på ön
Foto: Bengt Meder

15 miljoner gästnätter

Malta som tillsammans med huvudön består av de mindre öarna Gozo (ca 30.000 invånare) och Comino (4 invånare) är minst sagt tättbebyggt. Det bor 1.340 invånare per kvadratkilometer (jmfr Öland 18.6 invånare per kvadratkilometer). Här finns lika många kyrkor som årets dagar, 365 stycken, och i omgivningen av varje kyrka finns en stad eller by med hus byggda av öns eget klassiska byggnadsmaterial, den gula kalkstenen.

Längs kusterna ligger de stora hotellkomplexen. Men eftersom sandstränder är sällsynta, så har man sina egna poolområden i anslutning till den ofta klippiga kusten. 


Senglea
Foto: Ministry for tourism, Malta

På årsbasis tar man emot ca 1.8 miljoner gäster som fullbelägger hotellen under den varma perioden, med ca 15 miljoner gästnätter (jmfr Sverige 18,5 miljoner gästnätter). Det egna flygbolaget Air Malta, tillsammans med allt fler internationella flygbolag, är den viktigaste transportören av turister till ön. Naturligtvis är flygbolaget en tung intressent i den maltesiska turismen och en viktig samarbetspart för Maltas statliga turistorganisation. Idag flyger under turistsäsongen både SAS och Norwegian tillsammans med några av de stora charterbolagens flygbolag till öns flygplats där det under en vecka passerar 433 flighter.

Landets turistorganisation har ett problem och det är boendekapaciteten. Perioden maj till oktober är hotellen fullbokade. Ska man expandera, och det vill man, gäller det att förlänga säsongen och få människor att även tänka på Malta under vinterhalvåret. Då blir det kanske i första hand citybreaks eller pensionärer som vill fly undan vinterklimatet på hemorten. Men även här uppstår problem. Boende i egna lägenheter och villor har här ännu inte blivit lika vanligt för nordbor som på spanska och franska Medelhavskusten. Men med allt frekventare flygalternativ till ön lär den snart bli ett populärt alternativ.

EDEN ett EU-samarbete i turism

Malta är som sagt en aktiv medlem i EU och nästa år innehar man det vandrande ordförandeskapet i organisationen. Och 2018 biir huvudstaden Valetta Europas kulturhuvudstad.

Ett område där ön har varit lyckosam är inom det turistiska EU-samarbetet, främst i projektet EDEN - Europan Destinations of Exelence. Sedan 2006 har EU drivit projektet för att stimulera hållbar turism i medlemsländerna.

Syftet är att bidra till den viktiga europeiska turismen genom att fokusera på viktiga turistiska verksamheter och destinationer, öka kompetensen i branschen och skapa internationella samarbeten mellan deltagarna i olika länders EDEN-projekt. 

Centralt i Brüssel hanterar man frågan om vilket tema som årets uttagningar ska gälla. I grunden gäller att alla bidragen ska uppfylla hållbarhetskriterierna. Och genom åren har man fokuserat på olika teman som; lokala traditioner, nationalparker, vattenturism, tillgänglighet för funktionshindrade, lokal mat och årets satsning på kulturturism.

Varje deltagande land hanterar sin uttagning av kandidaterna till årets utmärkelse och de lokala vinnarna deltar sedan i den slutliga uttagningen till den Europeiska vinnaren av EDEN-utmärkelsen. Syftet är naturligtvis att skapa uppmärksamhet kring vinnarna och europeisk turism. Så informationen från såväl den lokala som EU-uttagningen sprids i alla tillgängliga typer av media, press, radio/tv, sociala media, Youtube, video, mässor och inte minst i EUs egna kanaler för turism.

Här är några av de platser på nätet om EDEN-projektet där man hittar informationen om projektet och den årliga uttagningen;  Europeiska Commisionens - Tourism website:http://ec.europa.eu/growth/sectors/tourism/index_en.htm, och EDENs egen hemsida: http://ec.europa.eu/eden/

Sedan några år finns även en frivillig organisation ”EDEN Network” av tidigare EDEN-deltagare med medlemmar i 23 länder. Man hittar deras websidor på; www.youredenexperience.com samt beskrivning av samtliga EDEN-deltagare genom åren, på sidorna www.europeanbestdestinations.com

Malta en flerfaldig EDEN-vinnare

Malta har genom åren varit en flitig deltagare i de EDEN-uttagningar som varit och blivit rikligt uppmärksammad. De maltesiska destinationerna konstaterar samtliga vid en EDEN-konferens under hösten att man haft stor nytta av sitt deltagande. Dels har man internt fått fokus på sin turism och skapat förbättringar i produkten genom renovering av byggnader, förbättrad infrastruktur och ett engagemang bland befolkningen när det gäller mottagandet av en ökad turism. Och en ökat besökarantal har man kunnat räkna in med hjälp av den internationella uppmärksamheten man fått genom projektet.

Av de sex EDEN-vinnarna man har på Malta ligger fyra på ön Gozo.


Santa-Lucija
Foto: Ministry for tourism, Malta

Men granne med landets huvudstad Valletta, ett av landets tre världsarv, ligger EDEN-vinnaren Senglea en av ”de tre historiska städerna”. Här har man en vacker hamn skyddad från väder och vind och från fienden genom en av Tempelriddarna på 1550-talet byggd försvarsanläggning. Runt om på ön har man sina karnevaler och fiestas med grunden i tempelriddarnas katolska procesioner. Numera har de världsliga firande fått en stor plats i Senglea med regatta och firandet av landets ”Victory Day” - en frigörelse från bland annat turkisk och fransk ockupation. Den 8 september går stadens innevånare man ur huse för sitt årliga firande.


Mellieha Feast
Foto: Ministry for tourism, Malta

På kullen ovanför en av öns stora sandstränder ligger Mellieħa en handelsplats för salt och resande pilgrimer med rötter sedan 5.000 år tillbaka. Idag en populär turistdestination med några av öns stora hotellkomplex.

Den första EDEN-vinnaren på ön Gozo är byn Nadur högt belägen med utsikt över en strand med röd sand. Här bakas bröd på traditionellt vis och här håller man sin karneval med spännande kläder i februari och sin fiesta under flera dagar i juni. En ”växande glesbygdsdestination” var temat som renderade en EDEN-utmärkelse.

Året efter var det dags för grannen S:t Lucija att få sin utmärkelse för temat lokala traditioner. Helgonet S:t Lucija är där, som här, ett ljusets helgon. Faktum är att man lånat den svenska traditionen med luciatåg i staden. Annars är kyrkan känd för att många blinda kommer hit för att be för att få sin syn åter. Här finns även den största naturliga brunnen på Gozo - en viktig sevärdhet i ett land där vatten är en ständig bristvara. Självklart har man sina årliga festligheter till ljuset ära.


Gharb
Foto: Ministry for tourism, Malta

Gharb är näste EDEN-vinnare som ligger omgiven av en landsbygd med små gårdar. I byn har man en långvarig tradition av hantverk där man arbetar i glas, läder och i silver. Även ett folkloremuseum och en gammal högt belägen fyr som fortfarande lyser upp för sjöfarten på Medelhavet. Naturligtvis har man sin årliga traditionella byfest och trots att huvuddelen av de belönade EDEN-destinationerna är mycket små, så ställer befolkningen glatt upp på sin växande turism.


Xaghra
Foto: Ministry for tourism, Malta

Sist ut är byn Xagħra med sin 6000-åriga historia. Här ligger ett megalitiskt tempel, världens äldsta hus, ännu ett av Unescos världsarv. En lustig detalj på alla Maltas kyrkor är att de har två klockor. En som gå rätt och en som går fel. Anledningen är att man vill lura djävulen vad klockan faktiskt är slagen - han är ute efter själar när klockan slår 12.00. Här har man pietetsfullt även restaurerat en väderkvarn från tidigt 1700-tal till ett i dag fungerande skick. För intresserade av grottor är orten värt en omväg. Och för den som gillar fikon har man både sina speciella fikonrecept på matsedeln och sin årliga fikonfestival. Lokal mat är temat som gav orten sin EDEN-utmärkelse förra året.

Historia och kultur är argumenten som lockar flest turister till Europa. Förutom dessa teman så kan Malta skryta med sitt Medelhavsklimat och en väl etablerad infrastruktur för turism. Såväl den maltesiska turistorganisationen som ledande personer i de orter som uppmärksammats av EDEN-projektet är utomordentligt positiva till sitt deltagande. Förutom den många gånger så viktiga internationella uppmärksamheten blir man del av ett europeiskt nätverk i turism. Här finns en omvärldsanalys och ett utbyte av internationella erfarenheter som torde vara värdefullt för varje turismaktör med en internationell marknad.

Det är därför utomordentligt märkligt att Sverige som ett av mycket få länder i den europeiska marknaden aldrig deltagit i tävlingen om EUs EDEN-utmärkelse i turism. 

Publicerad 2016-11-13