ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Tyska turistbyråns Norden-workshop allt viktigare för svenska arrangörer


Workshop in progress
Foto: Janne Larsson

Årets Norden-workshop ägde rum på Skagerack och Kattegatt, ombord på Color Lines Fantasy mellan Oslo och Kiel. Så här på hösten kan det vara ett vågspel konferera till havs. När man gjorde det förra gången, för rätt många år sedan, blev alla sjösjuka. Så icke i år, plattvatten hela vägen till Plattyskland. 

Närmare 30 destinationer presenterade sig för researrangörer från hela Norden samt Balticum. Bland dem flera förbundsländer, regioner och större städer. Ett antal hotellkedjor var också på plats. Det fanns alltså mycket att hämta för arrangörer på jakt efter nyheter. 


Sverigevännen och tidigare Nordenchefen Knut Hänschke har de senaste åren representerat Brandenburg. Nu gjorde han sitt sista arbetspass och blev rejält firad. Bo Schou Lauridsen är Nordeuropachef sedan förra året och Iris Müller mångårig Sverigechef.
Foto: Janne Larsson

Nordtyskland stod för de flesta resmålen. Inte oväntat eftersom det ofta handlar om bussturism från främst Sydsverige för svensk del. Men workshopen växer sig sakta allt längre söder- och österut. Speciellt de nya förbundsländerna gör hårdsatsningar på den nordiska marknaden. Thüringen och Sachsen Anhalt, mitt i Tyskland, är två bra exempel, speciellt som temat för tysk turism nästa år är 500-årsminnet av reformationen med Martin Luther som huvudperson. Han verkade ju främst i Thüringen och Sachsen Anhalt. Och 2019 är det dags för ytterligare ett jubileum som speciellt berör dessa två förbundsländer – Bauhausåret med Weimar och Dessau som spelplatser.  

Det sydtyska deltagandet var naturligt nog begränsat, lite långt med enbart buss. Hit behöver man vingar också. Men väl framme väntar de flesta av Tysklands främsta turistattraktioner. Av fem i topp ligger fyra i Bayerns och Baden-Württemberg. Topplacering förra året intogs dock av Miniature Wonderland i Hamburg med världens största modelljärnväg. Och med modellandskap från en stor del av världen, ett skandinaviskt där Pippi Langstrumpf finns med. Sydtyskland representerades den här gången av Zugspitzland med Garmisch-Partenkirchen och Tysklands högsta berg som toppnummer.

Tysk turism kan se tillbaka på ännu ett framgångsrikt år. Främst kommer besökarna från grannländerna: Holland, Polen, Schweiz och Österrike. Men Sverige finns med på 10 i topp och är en prioriterad marknad.

Publicerad 2016-10-28