ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Tyskland ett växande svenskt turistmål!


Foto: Bengt Meder

När man talar om vart svenskar reser på sin utlandssemester är det ofta Spanien, Grekland, tidigare Turkiet och Thailand de flesta nämner. Men faktum är att Tyskland kommer på en hedrande andraplats som resmål för svenskar efter Spanien som är i klar ledning. Visserligen är de nordtyska bordershopparna en viktig dragare för svenska utflykter. Men allt fler svenskar ser Tyskland som det spännande turistmålet det är - 110.000 svenska kommersiella övernattningar talar sitt tydliga språk, kulturen och de historiska sverigekontakterna lockar till nyfikenhet och besök.

 

En viktig anledning till att alltfler svenska upptäcker Tyskland på sin semester är den aktiva och informativa marknadsföringen den tyska turistorganisationen gör av sitt land. Både i kampanjer och säljaktiviteter hemifrån och från sitt aktiva Stockholmskontor.

Den tyska turismen är en tung näring som omsätter över 50 miljarder Euro och med ständigt nya besöksrekord - i år kom man över 80 miljoner utländska övernattningar varav 53 miljoner från sina europeiska grannländer. Besökarna är ofta personer med kulturella intressen, turister på citybreaks där Berlin är en av landets stora vinnare. Men samtidigt är en stor del av tyska turister där för att besöka någon av landets många mässor eller för en internationell konferens.

Enligt en tysk framtidsstudie räknar man med en fortsatt ökning av sin turism. Medan världsturismen förväntas öka med 66 procent (där Mellanöstern, Asien och Afrika är de stora vinnarna) fram till 2030 kalkylerar Tyskland med en ökning på 80 procent fram till drygt 120 miljoner gästnätter vid slutet av perioden.

 


Foto: Bengt Meder

Den 43e internationella workshopen av tysk turism i Nürnberg

Årligen bjuder den Tyska turismen in utländska arrangörer, säljare och media till en workshop för att presentera det senaste och kommande om tysk turism. Årets Workshop gick av stapeln i Bayerska Nürnberg, en tusenårig historisk stad förknippad av minnen inte minst från 2:a världskriget då den under en period fungerade som huvudstad åt det tongivande partiet. Här finns fortfarande storsvulstiga byggnadsminnesmärken från den tiden, som man i Tyskland i dag använder för att ge upplysning till nya generationer om landets mörka krigiska period.

Till årets workshop hade ca 500 viktiga affärskontakter från femtiotalet länder världen runt bjudits in liksom ett par hundra mediarepresentanter. Med sedvanligt tysk effektivitet skapades under två dagar förutsättningar för säljare och köpare att mötas för att göra kommande års affärer. Presskonferens och informativa guidade turer för journalister. Och kvällstid fick såväl den bayerska som lokala turistorganisationen tillfälle att representera med lokala sevärdheter, underhållning och förplägnad. 

Årligen presenteras på workshopen ett eller flera nya teman på vilket man bygger upp sin internationella marknadsföring. I år är det det 500-åriga Luther-temat som drar gäster till landet. Nästa års tema handlar om mat och dryck ”Culinary Germany”. Landet har 292 restauranger med en till tre Michelinstjärnor, här finns det välkända tyska ölet, vindistrikten, ”surkålen, knödeln, eisbein, kartoffelnsalat” och mycket annat på de speciella tyska menyerna. Eftersom den tyska turistorganisationen inte gör någonting av en slump så vet man att mat är den direkta anledningen till att 4 procent av internationella turister väljer Tyskland och att de därför bidrar till ca 3,2 miljoner gästnätter. 

År 2019 handlar marknadsföringen om ”Bauhaus”, den kände tyska trendsättaren inom arkitektur och konst och år 2020 är det dags för ett jubileum av Ludwig van Beethoven, nämligen 250 sedan musikgeniet föddes.

Med sitt aktiva val av besöksanledningar betar den tyska turistorganisationen av ett stort antal nya målgrupper årligen och skapar samtidigt ett omfattande nätverk av nya samarbetpartners.

 

”The Swedish link”

Under historien har Sverige och Tyskland haft täta kontakter. Inte minst under de perioder där svenska erövrare tagit för sig av tyska landområden. Protestanternas härförare nummer ett, Gustaf II Adolf, står staty på många platser efter sina insatser i de trettioåriga religionskriget och ända fram till slutet av 1700-talet var tyskan ett vanligt språk på Stockholms gator. I dag är det Pippi Långstrump, Drottning Silvia som är de populära svenskarna och röda stugor i de småländska och värmländska skogarna som lockar tysk turism till vårt land.

Men en aktiv tysk marknadsföring underlättar att popularisera Tyskland som resmål. Nyligen introducerade man gratisappen ”The Swedish link” för svenskar som planerar sin Tysklandssemester. Redan nu har man 200 passande resmål på kartan, med Sverigeanknytning för den svenske besökaren med spännande information om platsen. Här kan man välja inriktning för sitt intresse bland teman som; ”kungligt, kultur, sport, historia, kuriosa, trendigt" mm. Och naturligtvis information om transporter, mat och övernattningar. Lättolkade symboler hittar man på kartan.

Informationsprojektet är växande och man vill nu ha svenska Tysklandsbesökares tips på platser och upplevelser som man vill dela med sig av till andra svenska turister i landet. Så fram till november har Tyska turistbyrån sin tävling där de åtta bästa tipsen blir vinnare och får priser.

 

Mer om appen Swedish link, tävlingen och annan nyttig information om tysklandsturismen hittar man naturligtvis på hemsidan www.germany.travel.se.     

Publicerad 2017-05-23