Årets Norden-workshop ägde rum på Skagerack och Kattegatt, ombord på Color Lines Fantasy mellan Oslo och Kiel. Så här på hösten kan det vara ett vågspel konferera till havs. När man gjorde det förra gången, för rätt många år sedan, blev alla sjösjuka. Så icke i år, plattvatten hela vägen till Plattyskland.
Publicerad 2016-10-28
Berlin är värt är en resa. Det är de flesta överens om. Men hur är det med Hamburg, Tysklands näst största stad? Absolut vill jag påstå, inte bara för det bekväma avståndet från Sverige och den snabba färjeförbindelsen med Scandlines mellan Rödby och Puttgarden (45 min). Hamburg kännetecknas av stark utveckling samtidigt som man slår vakt om historia och tradition.
Publicerad 2016-07-05
Det gamla rederiet som i 123 år har varit livlinan i den norska kommunikationen mellan Bergen i syd och ryska gränsen vid Kirkenäs i norr lockar allt fler svenska gäster. Efter några år med lite kris går det nu bättre än någonsin för det gamla rederiet.
Publicerad 2016-03-09
Sexton miljoner besökare årligen och ett allt större slitage på det kanske märkligaste av alla världsarv har fått turistmyndigheterna i Venedig att tänka i nya banor. Dels vill man få turisterna att intressera sig för hela provinsen, inte bara själva staden. Dels överväger man att införa en inträdesavgift, ungefär som till Disneyland. Någonstans mellan 100 och 450 kronor skall det kosta och införs avgiften kan den ge de resursers som krävs för att förhindra Venedig från att sjunka i havet. Att det är bråttom har väl alla förstått efter de senaste klimatrapporterna.
Publicerad 2016-02-02
Det var en gång en greve. Hans fullständiga titel och namn var Conde de la Vega Grande de Guadalupe Alejendro del Castillo y Brava de Laguna.
Ättling i rakt nedstigande led till de spanska erövrarna som kom till Gran Canaria 1487. Han var öns rikaste man och kontrollerade den södra halvan. Sedermera gifte han sig med dottern till den ädling som i praktiken ägde den norra halvan. Därmed blev han Gran Canarias okrönte kung.
Publicerad 2016-02-02
Det är långt mellan polska Galizien och spanska Galicien. Men det är mycket möjligt att pilgrimer från Krakow och Lvov redan för 1000 år sedan vallfärdade de 300 milen till kristendomens viktigaste vallfärdsort efter Jerusalem och Rom – till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien. I modern tid är Krakows ärkebiskop, senare påve Johannes Paulus II, den mest kände. Som förste påve någonsin besökte han 1989 katedralen där aposteln Jakob den äldre ligger i ett relikskrin av silver sedan 800-talet. Detta är dock inte oomstritt. Aposteln lär också ha kvarlevor i Armenien.
Publicerad 2015-12-18
Så här års sprider sig en spännande doft över oräkneliga städer i central-Europa. Den består av uppvärmt vin, ännu hetare punsch och grillad korv. Det är dags för julmarknaden!
Publicerad 2015-12-02
Redan de gamla romarna som under romarrikets storhetstid för ca 2000 år sedan hade etablerat sig långt uppe i Europa började odla vin i dagens Tyskland. Vinet var då som nu en viktig ekonomisk faktor och hade sin roll bland annat som betalningsmedel till den romerska hären.
Publicerad 2015-06-12
KÖPENHAMN. De statliga turistbyråerna är borta. Liksom de sydsvenska kommunerna och andra säljorganisationer för den regionala turismen.
Istället är det specialiserade researrangörer och ett och annat stort flygbolag som fyller ytorna i Ferie i Forum, Köpenhamns nya resmässa. Nytt skarpt fokus är nu utlandsresor och gastronomi.
Publicerad 2015-01-24
I tidningarna läser vi att Europas ekonomiska lok tappar dragkraften. Det har dock inte påverkat vagnen som det står turism på. Hittills i år har incoming-turismen till Tyskland ökat med hela 5%. Detta och mycket annat kunde representanter för Tysklands nationella turistråd, DZT, berätta är årets Nordeuropa-workshopen ägde rum i Riga de sista dagarna i oktober.
Publicerad 2014-11-02
Den som sticker sin nos utanför våra gränser ser snabbt spåren av trender i turismen. Samarbeten mellan turismens olika aktörer, skapar nya säljande turistprodukter. Sedan flera år är cykling och vandring allt viktigare reseanledningar och turistorganisationer runt hela Europa paketerar och marknadsför alternativen. Redan för 30-tal år sedan hade ett stort amerikanska reseföretag, specialiserat för personer 50+, cykelpaket till Europa. Förbokat boende och måltider, inkluderande cykelhyra och transport av bagage mellan övernattningarna Idag finns den typ av produkter som reseanledningar i större delen av Europas länder.
Publicerad 2014-06-06
KÖPENHAMN. Pilgrimsvandringar, ett bättre exponerat ”Speakers corner”, lite skånska vikingar och en hel drös svenska golfbanor.
- Det finns två sorters krigare som är världsberömda. Samurajer och vikingar, säger Nils-Arne Andersson turistchef i Vellinge.
Det var några av inslagen som dominerade årets Ferie&Fritid på Bella Center i Köpenhamn.
Publicerad 2014-01-21
Vad gör Torrevieja, en av de mest kosmopolitiska städerna i Europa och en turistberoende ort när ekonomin rasar?
Torrevieja är en kommun belägen i provinsen Valencia i Spanien.
De största näringarna är turism och jordbruk. Antalet invånare är 107 000 med en majoritet icke spanjorer. Den största gruppen är britter (kring 13 000) och därefter ryssar som tagit över som nästa största (4 500) efter den tidigare tvåan tyskarna som nu är drygt 4 000.
I Torrevieja bor drygt 3 000 svenskar. Totalt finns över 100 nationaliteter representerade. Populationen under högsäsong (juli-augusti) ligger mellan 500 000 och 600 000.
Publicerad 2013-06-05
Att vår sydlige granne Tyskland är ett stort billand är för de flesta välkänt. Volkswagen, Audi, BMW, Mercedes, Porche är bara några av de kända varumärken på bilar som exporteras världen runt. Och på de tyska vägarna rullar hela 44 miljoner personbilar varav två tredjedelar är tillverkade i landet.
Publicerad 2013-06-05
BORNHOLM. Den bornholmska smörgåsläckerheten ”Sol över Gudhjem” har fått konkurrens. Nu erbjuds både en Michelinkrog, chokladöverdragen lakrits, en vingummifabrik – och bunkertorkad skinka!
Publicerad 2013-06-05
Våren är workshoparnas tid, där världens aktiva turistdestinationer visar upp sig i B2B-möten med researrangörer, återförsäljare och press från hela världen. Här speglas nyheterna och här görs de viktiga affärerna upp, där säljare möter köpare från den globala turistindustrin. Säljer man sig inte - finns man inte, i världsturismen.
Publicerad 2013-04-17
Det är vad vi utländska turister associerar med Holland och staden Amsterdam. För oss svenskar är det kanske vårens bussresa till Keukenhof där de holländska tulpanodlarna har sin årliga blomsterutställning.
Publicerad 2013-02-22
Det fanns en tid då Estlands två stora öar i väster, Dagö och Ösel, var stängda för besökare. En tid, inte allt för länge sedan. Öarna var militära och befolkningen var så strängt övervakade att det krävdes ett speciellt ”pass” för att ta sig därifrån, till och med för att ta sig till fastlandet.
Idag är både Dagö och Ösel öppna för turism – både inhemsk och utländsk – en näring som växer.
Publicerad 2012-09-05
När man landar på Rovaniemis flygplats i mitten av december står här redan 12 stora chartermaskiner från olika delar av världen - en imponerande och anmärkningsvärd insats av den finska turistindustrin.
Publicerad 2012-02-22
Årligen har flertalet av våra Europeiska grannläder stora säljaktiviteter - »workshops« - för att visa upp sitt lands turistiska utbud. Hit bjuder man in sina kunder och media från väldens alla hörn för att presentera och sälja sin turism, genom personliga möten.
Publicerad 2012-02-22